Vejen Kommune kobler fodboldklubber og skoler sammen
Med målet om at få flere piger i overgangen fra børnehave til skole til at snøre fodboldstøvlerne har Vejen Kommune sat gang i en koncentreret pigeindsats, der skaber samarbejde mellem skoler og fodboldklubber.
På grund af vejret foregik træningen denne dag indendørs, da der var fodbold på programmet i Glejbjerg. Nogle gange bliver drengene fra skolerne også inviteret med – men det er altid på pigernes præmisser. Foto: LLNPress
Af: Rasmus Grønholdt, DBU Jylland Kommunikation // oktober 2021
En særlig indsats for pigefodbolden er et centralt punkt i velfærdsalliancen mellem Vejen Kommune, DBU og DBU Jylland.
Målet er at få flere piger til at snøre støvlerne og komme ud på fodboldbanerne med skolekammeraterne.
Gevinsten for os er helt klart det at skabe nogle nye aktiviteter, som kan få nye målgrupper med i en ny slags idræt. Så hvis vi kan få flere piger til fodbold, som ellers måske ikke ville gå til det, er det fantastisk. Casper Rasmussen, leder for Kultur og Fritid, Vejen Kommune
Enkel fremgangsmåde
Fremgangsmåden er, at Vejen Kommune rækker ud til relevante personer på skolerne, mens lokale medarbejdere fra DBU Jylland tager fat i fodboldklubberne. Målgruppen har i første omgang været piger i overgangen fra børnehave til skole.
I forløbet kommer pigerne afsted til fodbold i skoletiden, hvor de bliver trænet af DBU Jyllands instruktører. Fodboldklubberne lægger faciliteter til.
Det skal på sigt motivere pigerne til at gå til fodbold i fritiden – og så er klubberne allerede rustet til det samtidig med, at pigerne kender omgivelserne i klubben.
Indtil videre har fire skoler deltaget i initiativet, og der har i gennemsnit været 16 deltagere fra hver skole.
FAKTA
|
Nye målgrupper i sigte
Motion, eller mangel på samme, i børn og unges hverdag er et evigt aktuelt emne. Og derfor glæder det Casper Rasmussen, der er leder af Kultur og Fritid i Vejen Kommune, at man med fodboldprojektet får piger af sted, som måske ikke i første omgang havde valgt at gå til en sportsgren:
- Gevinsten for os er helt klart det at skabe nogle nye aktiviteter, som kan få nye målgrupper med i en ny slags idræt. Så hvis vi kan få flere piger til fodbold, som ellers måske ikke ville gå til det, er det fantastisk.
I første omgang har målgruppen været piger i overgangen fra børnehave til skole. Men der er en ny målgruppe i sigte. Det fortæller Helle Hansen, der er fritidskonsulent i Vejen Kommune:
- Til den næste omgang skal fokus være på piger i overgangen fra 6. klasse og til deres nye skole. Det er især der, hvor foreningerne oplever frafald, fordi pigerne skifter arena og skal forholde sig til mange nye ting. Men med etablerede samarbejder, er det en nemmere overgang.
Alle får ud af noget af det her samarbejde. Kommunerne får børn ud i aktiviteter – også børn, som måske ikke er så vant til motion i fritiden. Klubberne får flere medlemmer, hvis pigerne efterfølgende indmelder sig, og skolerne får læringsparate børn. Henrik Sørensen, kommunekonsulent i DBU Jylland
Alle parter vinder
Samarbejdet gør, at alle parter vinder. Det mener Henrik Sørensen, der er kommunekonsulent hos DBU Jylland:
- Alle får ud af noget af det her samarbejde. Kommunerne får børn ud i aktiviteter – også børn, som måske ikke er så vant til motion i fritiden. Klubberne får flere medlemmer, hvis pigerne efterfølgende indmelder sig, og skolerne får læringsparate børn.
HVAD ER EN VELFÆRDSALLIANCE?Få flere eksempler på, hvad en velfærdsalliance mellem kommune, DBU og DBU Jylland kan bestå i: |
Vil din kommune høre mere om samarbejde med DBU og DBU Jylland?