"Fra start gutter": Populær peptalk har kun lille effekt
”Vi skal være der fra start, gutter”. Det er måske den allermest brugte sætning i de jyske omklædningsrum. Men har de populære ord overhovedet en effekt? Vi har spurgt en sportspsykologisk rådgiver.
"Kom nu fra start af, gutter". Den kendte sætning har en effekt - men den er begrænset. Henrik Bjerregrav
Næsten alle, som har spillet fodbold, har oplevet at der kan være kampe, hvor man har en fornemmelse af, at holdet ikke rigtig er dér, hvor det burde være. At man er på hælene i starten af kampen.
Det kan være en af forklaringerne på, hvorfor sætningen: ”vi skal være der fra start”, måske er den allermest benyttede i de jyske omklædningsrum før en kamp.
Men har sætningen overhovedet en effekt, når holdet skal kickstartes, eller er det blot tomme ord uden virkning?
Vi har spurgt Martin Langagergaard, som i en årrække har været tilknyttet nogle af de bedste fodboldklubber i Danmark og Norge som sportspsykologisk rådgiver og mentaltræner.
Mest af alt en rutine
Ifølge Martin Langagergaard kan den berømte sætning godt have en effekt, men han tror først og fremmest, at man siger den, fordi det er noget, som man altid har gjort.
- Det er noget, jeg møder på alle niveauer. Selv i Superligaen og Tippeligaen. Jeg tror, først og fremmest det er et ritual de steder, hvor det bliver brugt. Der er lidt ”hvad skal jeg sige, for noget vil jeg jo gerne sige..” over det, siger han, og uddyber:
- Det er en symbolsk markering af, at vi skal være der for hinanden, og at vi et fællesskab, ligesom når man giver high fives før en kamp, lyder det fra eksperten.
- Ritualerne kommer, fordi vi forsøger skabe noget kontrol i noget, som virker lidt usikkert. Altså en kamp, som vi ikke ved, hvordan vil udforme sig. Vi skal stå der og balancere mellem at føle os selvsikre og spændte, og der kan det her være en af mekanismerne, lyder det.
Håbet fylder meget i fodbold
Men hvorfor er man ikke bare per definition klar til kampens start? Det kan være flere grunde til, mener Martin Langagergaard. Blandt andet fordi konsekvensen til at overse, hvis man taber.
- Man håber rigtig meget i sportens verden. Det værste der kan ske, er, at man taber. Det er træls, men jo ikke alvorligt, siger han, og påpeger, at det er svært at forklare, hvorfor der er forskel på, om det klikker eller ej.
- Det handler om at få opbygget nogle ritualer og en indstilling som gør, at man kommer med det bedste, man har på dagen. Det er den kode, man skal bryde – og det er det, som er så svært, fordi vi er mennesker af kød og blod, siger han.
- Der er mange brikker, som skal lægges, og det her er bare én ting. Det har en betydning, men summa summarum: man skal bare gøre det, som fungerer for en, lyder det.
"Kom nu, vi skal være der fra start"! Vi har undersøgt om den måske mest brugte sætning i de jyske omklædningsrum, har en effekt.
Posted by Jysk Fodbold on 21. august 2015