En julehilsen til alle klubbernes frivillige
DBU Jyllands formand, Bent Clausen, sender i dag en julehilsen til alle frivillige i de jyske fodboldklubber. "Frivillige får ikke løn. Ikke fordi de er værdiløse, men fordi de er uvurderlige.", skriver han blandet andet.
Glædelig jul og godt fodboldår…
Julen står for døren – og samtidig et nyt fodboldår med de glæder og udfordringer det giver. Heldigvis er det positive og glæderne langt i overtal. Hvorfor skulle ca. 35.000 jyske fodboldledere og –trænere ellers dag ud og dag ind arbejde for at give medlemmerne gode, sjove og udviklende oplevelser i og omkring banerne, hallerne og klubhusene?
Vi gør det for klubbens skyld. Vi gør det fællesskabets skyld. Vi gør det for at få et godt netværk. Vi gør det for at gøre en forskel. Sådan hører jeg bl.a. frivillige sige, når de skal beskrive, hvorfor de er frivillige.
Frivillige får ikke løn. Ikke fordi de er værdiløse, men fordi de er uvurderlige.
Også derfor fortjener de frivillige al mulig støtte og opbakning. Fra DBU Jylland, men også fra samfundet generelt set.
Og netop derfor er der i DBU Jyllands nye visionsplan – DBU Jylland på vej mod 2020 – stor fokus på de frivillige. Hvordan sikrer vi attraktive rammer for de frivillige i klubben? Hvordan rekrutterer vi flere frivillige? Hvordan sørger vi for uddannelse, udvikling og netværk for de frivillige? Hvordan sikrer vi anerkendelse af frivillighed? Hvordan udvikler vi IT-værktøjer målrettet de frivillige? Mange flere spørgsmål kunne stilles. Svarene ønsker vi i DBU Jylland at være med til at give i den kommende tid i samarbejde med klubberne. For det er nøglen til, at vi i de kommende år kan få flere medlemmer i fodboldklubberne, som visionsplanen også har som mål. Frem mod 2020 har vi et meget ambitiøst mål om 30.000 flere medlemmer og 8.000 flere frivillige i klubberne.
Mange frivillige løfter ud over et samfundsansvar også et socialt ansvar. Som supplement til DBUs Fodboldskole, som er et fantastisk tilbud, har vi de senere år også afviklet en slags lillebror til fodboldskolen. I sommer besøgte jeg 3 DBU Get2Fodboldskoler, som er en aktivitet for børn i udsatte boligområder. Jeg mødte glade fodboldbørn, kompetente trænere og engagerede ledere, der samtidig havde sørget for, at alt fungerede perfekt. Skønt at overvære. Samtidig havde lederne sørget for, at lokale politikere og folketingsmedlemmer var tilstede for med egne øjne at se, hvad fodbold kan udrette. Fællesskab, samvær, integration og gode oplevelser. En lille drenge spurgte mig, om jeg var fra DBU. Jo, det kunne jeg kun sige ja til. Hold øje med mig, sagde han. Om nogle år er jeg på landsholdet. Jo, fodbold er i sandhed et universelt sprog.
Fra DBU Jyllands side er der fuld opbakning til den linje, som DBUs formand, Jesper Møller har lagt siden sin tiltrædelse. Tæt på klubberne, tæt på formændene, tæt på kommunerne og andre samarbejdspartnere. Alt sammen for at understøtte dem, som vi er til for: klubberne, de frivillige og medlemmerne.
I de forskellige fodbold organisationer skal vi alle være med til at passe på fodbolden, for det er den, det drejer sig om. Vi skal på samme tid værne om vores kernevirksomhed – turneringer, stævner og uddannelse, og på samme tid sørge for en god og sund udvikling. Det kræver, at vi ser bort fra snæversynede interesser, magt for magtens skyld og personlige interesser. Lad os i stedet sætte fokus på fodbolden, fællesskab, samarbejde og sammenhængskraft, også – eller specielt – fordi disse værdier en gang imellem bliver udfordret. Heldigvis er det positive og glæderne stadig langt i overtal.
Tak til alle frivillige. I er uvurderlige. På forhåbentlig gensyn i forbindelse med DBU Jyllands delegeretmøde 9. januar 2016 i Herning.
Glædelig jul og godt fodboldår…
Bent Clausen
Formand for DBU Jylland, næstformand i DBU og medlem af bestyrelsen i DIF