Professor: Sådan reagerer din krop på fodbold

Ømt kadaver, lykkestoffer et tårnhøjt kalorieforbrug. En anerkendt fodboldforsker fortæller her, præcis hvad der sker med din krop under og efter en fodboldtræning.



Peter Krustrup er professor på SDU. Foto: Fodboldbilleder.dk


De fleste, som har spillet fodbold, har oplevet den helt særlige fornemmelse, man kan have i kroppen når man sidder i omklædningsrummet efter en god træning.  Rigtig mange vil også kunne nikke genkendende til det at måtte kæmpe sig ud af sengen den efterfølgende dag.

Men hvad sker der egentligt med kroppen, når man spiller fodbold? Og hvorfor kan man være så pokkers øm bagefter?

Vi har spurgt Peter Krustrup, som er professor i professor i Sport and Health Sciences og forskningsleder ved SDU, og som har lavet en lang række undersøgelser omkring, hvordan fodbold påvirker kroppen.

Fodbold er intens træning

Peter Krustrup har sammen med sit forskerteam blandt andet kigget på, hvilke fysiske kraftanstrengelser kroppen bliver udsat for, når man spiller fodbold.

- Hvis man tager udgangspunkt i en fodboldtræning på cirka halvanden time, så kan vi se, at man er særdeles aktiv. F.eks. vil en spiller på 30 år have en gennemsnitspuls på 165 pulsslag pr. minut, og i 20 procent af tiden, vil han have en puls, som er over 90 procent af makspulsen, fortæller Peter Krustrup.

- Hjertet vil nå at slå 15.000 gange i løbet af fodboldtræningen og man vil have et væsketab på halvanden liter. Man vil have forbrændt over 1100 kalorier og blandt andet have brugt 200 g. sukker og 50 g. fedt. Det er rigtig meget, fortæller han.

- Herudover tilbagelægger man cirka otte kilometer i løbet at træningen, og laver omkring 200 intense løb, og cirka 300 retningsskift og opbremsninger. Endelig vil der være mere 200 andre intense aktioner, som f.eks. skud, afleveringer, driblinger, tacklinger og hop. Så man kan roligt konkludere, at fodbold er en meget intens og alsidig form for træning, siger han.

Superkompensation og lykkestoffer i tredje halvleg

Det er ikke kun inden for kridtstregerne, at resultaterne er tydelige. Også når man sidder i omklædningsrummet efterfølgende, vil effekterne være mærkbare.

- Man vil typisk være vældig glad og snakkesalig lige efter træningen, hvor der er ekstra mange af de særlige lykkestoffer i kroppen.  Man vil dog også være træt i kroppen og tørstig på grund af væsketabet. Til gengæld vil man ikke nødvendigvis have lyst til at spise, fordi motion virker sulthæmmende, siger Peter Krustrup, og understreger, at man også vil have lagt i kakkelovnen til en god nats søvn.

- Man kan desuden godt blive øm og få nedsat bevægelighed i kroppen mellem 24 og 36 timer efter fodboldtræningen. Det skyldes de mange intense aktioner, som forårsager mikroskader i  i musklerne og øger omsætningen af knoglevæv. Dette kan blandt andet måles i blodet ved en stigning i  muskelenzymet kreatinkinase og flere knoglemarkører. Det betyder på godt dansk, at kroppen er ved at restituere, fordi man har nedbrudt muskler og knogler en smule, og derved har sat gang i en superkompensation.  Det betyder, at man efter restitutionen bliver stærkere, end man var før, fortæller den internationalt anerkendte idrætsforsker.

Flotte resultater i det lange løb

Det er ikke kun under og lige efter, at fodbold har en indvirkning på kroppen. Også i det lange løb, vil kroppen respondere på fodboldtræningen. Fodbold er nemlig en effektiv kombination af styrketræning, udholdenhedstræning og høj-intens intervaltræning.

- Efter 12 ugers træning vil konditallet typisk stige 10-15 procent for utrænede personer og man vil tabe mellem 1 og 6 kilo fedt. Herudover vil hjertefunktionen være forbedret og både blodtrykket og kolesteroltallet være faldet mærkbart, fortæller Peter Krustrup og understreger, at træningen også vil forøge muskelmassen, knogletætheden og balanceevnen.

Peter Krustrup har en enkelt løftet pegefinger midt i de gode nyheder: Man skal nemlig sørge for, ikke at gå helt i stå, når sæsonens sidste kamp er spillet, lyder det.

- Man behøver ikke være god til fodbold for at få noget ud af det, men det er vigtigt, at man organiserer det således, at man spiller året rundt. På den måde får man den optimale effekt på fitness og sundhed, og undgår at sætte det hele over styr i en 5-6 måneder lang vinterpause, fortæller han.

Læs også

DBU Jyllands gratis e-magasin med stort tema om sundhed

Det er helt vildt, hvad der sker med din krop under og efter fodbold.Har du holdkammerater, som bør se det her?

Posted by Jysk Fodbold on 4. september 2015

Log ind