5 ting du ikke må sige til en spiller før en kamp

Hvad skal man undgå at sige til en fodboldspiller umiddelbart før kickoff? Vi har spurgt en af Danmarks førende sportspsykologiske rådgivere.



Mange trænere kan godt lide at give holdets spillere et par bevingede ord med ind på banen før kickoff.

Men virker det altid efter hensigten? Og er der noget, som man skal passe særligt på med at sige? Vi har spurgt Martin Langagergaard, som har arbejdet som sportspsykologisk rådgiver i blandt andet Aab, Rosenborg og Molde.

- Når man taler med sine spillere har det en stor effekt, hvis man fokuserer på noget andet end resultatet. Det man siger bør handle meget mere om det sociale og oplevelsen end at ”nu skal vi ud og vinde”, lyder det fra Martin Langagergaard.

Lad være med at tale med alle

Ifølge Martin Langagergaard er det langt fra alle spillere, som har behov for, at træneren er forbi dem inden en kamp. Tværtimod.

- Generelt skal man passe på med at gøre det til en fast del af forberedelsen at tale med alle, for så får man godt nok travlt som træner, lyder rådet.

- Hvis en spiller ikke virker klar, så er det okay, at man hiver fat i vedkommende og siger, ”Ved du hvad, du virker ikke helt klar”. Jeg tror ofte, at trænerne giver spillerne for meget opmærksomhed og fyrer en masse floskler af. Så er det faktisk bedre at lade dem være, siger han og understreger, at det ofte højst er en håndfuld spiller, som man skal hive fat i før en kamp.

- Der er en stor gruppe af spillere, som er fint kørende uden trænerens hjælp. Herudover er der et par spillere i en gråzone, som man lige skal runde en gang imellem, hvis de ikke virker helt klar - og endelig er der et par stykker, som det er bedst, hvis man lige kommer hen og siger et par ting til, siger han.

Fem sætninger, som du skal holde dig fra

”Nu vil jeg ikke se de samme fejl som i sidste uge”


Psykologisk set kan den her sætning virke nedladende. Hvis træneren i for høj grad taler om bekymringsscenarier, så vil det producere usikkerhed og bekymring hos spilleren. Der er trænere, som har spurgt mig, om man ikke er nødt til at brug den slags sætninger for at få spillerne til at mande sig op, men det mener jeg ikke er nødvendigt. Man kan sagtens få folk til at mande sig op ved at sige”. Jeg tror på dig”, eller ”Du har trænet godt hele ugen”.

”Jeg forventer, at du går ind og leverer en god indsats”

Den her er egentligt ret harmløs – men den kan også være lidt overflødig. Hvis man er i børneidræt, så er den helt gal. Man skal helt op i nærheden af puberteten, før vi kan bede dem om, at stille krav til sig selv.
Det er fint at, træneren kan sige til hele holdet, at nu går vi ud og kæmper. Men det er skidt med for meget individuelt fokus for tidligt.

Bla, bla, bla – meget lang taktiksnak
En meget lang taktiksnak til en enkelt spiller – eller hele holdet - handler mest af alt om trænerens udtalte behov for, at forsøge at opbygge kontrol over noget, som de ikke har kontrol over. Jeg har hørt om 10-minutters taktikoplæg til 10-årige drenge. Det er helt forkert, for de komplicerede, lange dessinger er mildest talt meget svært at udføre for børnene. I det hele taget virker det mere forvirrende end gavnende i breddefodbolden.

”Din modspiller i dag er sindssygt god”

Lad være med at tale om, hvor gode de andre er. Så skal man godt nok have et hold, som har alt for høje tanker om sig selv. Det er klart, hvis man møder Man Utd, så ved man godt, de er bedre, men hvis det er på samme niveau, så er det jo sjældent, at man er overmatchet på den måde alligevel. Træneren skal i stedet være optaget af det, som peger ind på sit eget hold.

”Nu må du ikke svigte holdet”

Jeg synes det her et stort ord at bruge ordet ”svigte”. Det er fodbold – slap lige af! Husk, hvad er det for nogle grundlæggende værdier, vi har med at gøre? Jeg vil hellere have at man som træner taler om, hvad man gerne vil have i stedet for, hvad man ikke vil have. F.eks. kunne det være ”Kom med det bedste, du har i dag, Kristian”. Når man kommer ned til de 9-, 10-, og 11-årige børn, så er det her for alvor helt galt. Jeg har hørt trænere sige til 12-årige, at de har svigtet klubben. Det er en for voldsom dramatisering af en sportskamp.


Log ind