Store regionale forskelle på antallet af kunstgræsbaner

Trods positiv udvikling i antallet af kunstgræsbaner i de jyske fodboldklubber, er der stor forskel på, hvor let adgang fodboldspillere i Jylland har til banerne.



Nogle jyske fodboldspillere har mere kunstgræs at boltre sig på end andre. Foto: Henrik Bjerregrav


Der er sket en enorm udvikling i antallet af kunstgræsbaner i Jylland. 103 baner er registreret i DBU Jyllands seneste opgørelse, og det svarer omtrent til en fordobling på fire år.

Men dykker man ned i tallene for de fire regioner under DBU Jylland, er der stor forskel på, om man spiller i øst, vest, nord eller syd, og når klubber ikke har adgang til kunstgræs, betyder det, at færre spillere har mulighed for at spille fodbold hele året.

Spillerantal sammenlignet med antal baner

De midt- og vestjyske fodboldspillere har statistisk set bedst adgang til kunstgræs. Når man ser på antallet af spillere i forhold til baneantallet, er der nemlig færrest spillere om hver bane i DBU Jylland Region 2 sammenlignet med de andre regioner. Netop nu er 27 kunstgræsbaner registreret i regionen, svarende til knap 1.400 spillere pr. bane.

Til sammenligning er der i Region 1 pt. registreret 17 kunstgræsbaner, og sammenholder man det tal med spillerantallet er der registreret mere end 2.000 spillere for hver bane. Det gør Nordjylland til det område i Jylland, hvor spillerne statistisk set har dårligst mulighed for at spille fodbold på kunstgræs.

I sydjyske Region 4 må klubberne nøjes med 16 baner i alt og knap 1.850 spillere registreret per kunstgræsbane, så også her har relativt færre spillere mulighed for at boltre sig på helårsbanerne.

DBU Jylland Region 3, som dækker det østjyske område har 43 kunstgræsbaner eller over 40 procent af de jyske baner, hvilket svarer til godt 1.600 spillere per bane.

Kunstgræs giver nye muligheder

Kunstgræsbaner er eftertragtede i mange klubber, fordi de gør det muligt at træne året rundt. Fodbold er mere end nogensinde en helårssport, og mange steder holder man ikke længere en lang vinterpause. Det har potentielt en positiv sundhedsmæssig indvirkning på spillerne, lige som klubberne kan have lettere ved at fastholde spillere, når der ikke er pause fra sporten i løbet af året.

- Der er sket en fantastisk udvikling i antallet af kunstgræsbaner i Jylland. Banerne gør en stor forskel i klubberne og for spillerne, fordi man kan spille hele året og nærmest 24/7. Det er der også sundhedsmæssige gevinster ved, forskere har nemlig bevist, at fodbold er en af de sundeste sportsgrene, der findes, siger Bent Clausen, formand for DBU Jylland.

Ofte ser kommuner da også et stort potentiale i kunstgræsset. I mange tilfælde har de spillet en væsentlig rolle i banernes udbredelse i Jylland, fordi de ofte etableres med kommunestøtte.

- Jeg tror, den positive udvikling vil fortsætte. Vi ser for eksempel, at mange kommuner overvejer kunstgræs, når der skal anlægges nye baner, fordi det i sammenligning med naturgræs forbedrer udnyttelsen af banen, fortæller Bent Clausen.

Regionale forskelle på adgang til kunstgræs
Region Antal baner* % af baner Spillere** Spillere pr. bane % af spillere 
1 17 16,50% 34.542 2031,88  20,25%
2 27 26,21% 37.574 1391,63  22,02%
3 43 41,75% 68.974 1604,05  40,43%
4 16 15,53% 29.525 1845,31  17,31%

* DBU Jylland har pt. registreret 103 kunstgræsbaner.
** Aktive spillere i medlemsklubber i DBU Jylland (tal opgjort 2015).

Se også

DBU Jyllands kunstgræstema

Log ind