Aarhusianer finder formlen på den perfekte aflevering

Kan man lave en aflevering, som er umulig at forsvare sig imod? Det mener en dansk specialestuderende, som har fundet hemmeligheden bag den perfekte aflevering ved at benytte sig af avanceret teknologi.



En studerende på Aarhus Universitet har fundet ud af, hvor man kan gennembryde et forsvar. Foto: Fodboldbilleder.dk
På de fleste fodboldhold findes der to forskellige typer: Dem, som insisterer på, at lave en genial stikning af Laudrupske dimensioner, hver gang vedkommende er på bolden, og dem, som konsekvent spiller den bagud.

Men tænk, hvis man kunne finde frem til en metode til at lave den perfekte aflevering. En risikofri aflevering, der kan gennempierce et forsvar, som var det en nål igennem en punkers øre.

Den drøm er nu et kommet et stort skridt nærmere. I sit speciale på Aarhus Universitet har Nikolas Sten Knudsen således fundet fem til metode, som kan bruges til at finde hullerne i modstandernes forsvar og derved få læderkuglen til at nå frem til en medspiller imellem venner og fjender.

Fandt frem til de frie områder på banen

Nikolas Sten Knudsen har udviklet sin metode, ved at kigge nærmere på en række af FC Midtjyllands kampe i Superligaen. Her har han benyttet avanceret radioteknologi, som kan kortlægge spillernes bevægelser 20 gange i sekundet.

- På baggrund af materialet fandt jeg ud af, hvor hurtigt spillerne bevæger sig. Så beregnede jeg, hvilke områder på banen det er realistisk for den enkelte person at afdække inden for et bestemt tidsinterval. Jeg fandt f.eks. ud af, at der er nogle spillere, som løber skævt. Hvis man f.eks. er stærkest på højre ben, så vil man løbe hurtigere mod venstre og vice versa. fortæller han.

- Den viden brugte jeg så til at smide ind i nogle forskellige afleveringssituationer, og indsætte en fiktiv bold i tre dimensioner. Ved at indkalkulere boldens vinkel og hastighed kunne jeg med ret stor sikkerhed fastslå, i hvilke områder afleveringen skulle ligge, før det kun var angrebsspilleren, som kunne nå bolden, lyder forklaringen fra Nikolas Sten Knudsen.

Et redskab til læring

Ifølge Nikolas Sten Knudsen kan man især bruge den nye viden til at blive klogere på, hvor når det er en god idé at slå en aggressiv aflevering, og hvornår, man i stedet skal vælge at træde på bolden eller spille den bagud.

- Man kan simpelthen blive bedre til at vælge den rigtige aflevering i en bestemt situationen, siger han.

- I og med at man ikke kan se frem i tiden, egner værktøjet sig bedst som et post-kamp-redskab, hvor træneren kan sætte sig ned sammen med en spiller og sige, at ”du valgte den her aflevering i situationen, men hvis du havde valgt denne aflevering, havde den været en større spilmæssig trussel”, siger han og påpeger, at metodikken kan være særlige god i forbindelse med standardsituationer.

Skal blive til software i fremtiden

For Nikolas Sten Knudsen er redskabet endnu ikke helt i mål. Håbet er nemlig at gå endnu mere i dybden med området og til syvende og sidst ende ud i et produkt, som bliver et stykke anvendeligt software.

- Jeg har sendt en ph.d.-ansøgning afsted, og håbet er, at jeg får mulighed for at arbejde videre med det her redskab, siger han.

- Som det er nu, er det jo et redskab, som skal se spillet i retrospektiv, men drømmen er at udvikle et redskab, som kan forudse åbningerne før de opstår, siger han og understreger, at det måske er mere realistisk i andre sportsgrene, som f.eks. amerikansk fodbold.

Log ind