Fodboldspillere vil selv være frivillige

Otte ud af ti aktive jyske fodboldspillere overvejer selv at blive frivillig i en fodboldklub. Det viser en undersøgelse fra DBU Jylland.



Rigtig mange fodboldspillere ønsker også selv at være frivillige. Foto: Henrik Bjerregrav
De jyske fodboldspillere ønsker at betale tilbage til klubben, når de stiller støvlerne på hylden.

Det viser en undersøgelse fra DBU Jylland, hvor flere end 1000 fodboldspillere er blevet spurgt ind til deres lyst til at blive frivillig.

Og tallene er overbevisende: 81,3 procent svarer således, at de godt kunne finde på selv at blive frivillig i en fodboldklub, mens kun 4,8 procent afviser det. 13,9 procent er i tvivl.

Opløftende tal

Ifølge formanden for DBU Jylland, Bent Clausen, er tallene opløftende læsning. De frivillige kræfter i klubberne er nemlig altafgørende for breddefodboldens succes.

- De frivillige er jo selve fodboldklubbernes fundament. Uden frivillige ville der ikke være nogen til at lede klubben, til at kridte baner op, til at træne børnene, til at dømme kampene osv. Sagt på en anden måde. Uden frivillige, ingen breddefodbold. Derfor er de her tal så opløftende, lyder det fra Bent Clausen.

Blandt de 13- til 19-årige siger syv ud af ti, at de gerne vil være frivillige i en fodboldklub, mens bare 7,2 procent afviser at have en fremtid som fodboldfrivillig. Selv om det er lidt lavere end gennemsnittet, er det stadig flotte tal, vurderer Bent Clausen.

- At over 70 procent af teenagerne svarer, at de gerne vil være frivillige er dybt imponerende. Den gruppe får ofte skyld for at være både selviske og indadskuende, men de her tal viser, at det ikke er tilfældet. Også de unge vil bidrage. Tallene giver ekstra grobund for at være optimistiske for breddefodboldklubbernes fremtid, lyder vurderingen fra formanden.

Flest mandlige fodboldspillere vil være frivillige

Tallene fra undersøgelsen viser også, at de frivillige hverv trækker mest blandt de mandlige fodboldspillere. Her vil 83,6 procent gerne være frivillige i en fodboldklub, mens tallet blandt de kvindelige fodboldspillere ligger på 71,2 procent.

- Ligesom med teenagerne synes jeg også her, at der er tale om flotte tal for begge køn. Jeg tror, der er sket et skred i antallet at kvinder, som ønsker at være en del af fodboldfamilien – også når de lægger støvlerne på hylden. Havde vi lavet undersøgelsen for f.eks. ti år siden, så er mit bud, at der nok havde været en større skævvridning lyder vurderingen.

Stilhed er den største barriere

Johnny Krogh Hansen er formand for en særlig visionsgruppe under DBU Jylland med fokus på fodboldens frivillige, og han er helt på linje med Bent Clausen.

Han påpeger, at det er vigtigt, at den store interesse nu udmønter sig i flere frivillige. Og det kan kun ske, hvis man åbner munden, lyder anbefalingen.

- Vi kan se på tallene, at der er rigtig mange aktive fodboldspillere, som gerne vil være frivillige, og for mig er der ingen tvivl om, at den største barriere for, at de ikke bliver det, er, at de ikke bliver spurgt, siger han.

- Derfor synes jeg, det er vigtigt, at man ude i klubberne får lavet en strategi for at rekruttere og fastholde de frivillige, så der ikke går spillere rundt med en lille fodboldtræner eller fodboldleder i maven, som bare aldrig lige kommer i gang, fordi vedkommende ikke bliver spurgt, siger Johnny Krogh Hansen, og henviser til DBU Jyllands 10 frivillighedsbud som en mulig hjælp til at komme i gang med strategien.

Se de 10 bud her.

Du kan også se hele DBU Jyllands særlige tema om fodboldfrivillige her.

Log ind