Million-investering i dommer-området

Dommeren er en vigtig del af fodbold-familien. Derfor investerer DBU Jylland hvert år et stort millionbeløb i bl.a. rekruttering, fastholdelse og udvikling af de jyske dommere. Her kan man se, hvordan de mange midler anvendes.



Dommeren er en vigtig nøglespiller i fodboldverdenen. Sjældent med en fod på bolden, men altid med en vigtig rolle på banen.

- Vi betragter dommeren som en betydningsfuld del af fodbolden, og derfor investerer DBU Jylland og de jyske fodboldklubber hvert år et stort millionbeløb i dommersektoren. Det gælder både menneskelige ressourcer, men også en stor mængde økonomiske midler, forklarer DBU Jyllands formand, Bent Clausen.

Faktisk udgør dommerområdet tæt på 50 procent af DBU Jyllands samlede omsætning. Årligt opkræves mere end 30 mio. kr. hos fodboldklubberne til dækning af dommerudgifterne:

- Langt den største del sender vi videre til den enkelte dommer i form af godtgørelser og kørselsrefusion som afregning for at dømme kampene i vores turneringer. Men vi investerer også ca. 2 mio. kr. hvert år i fastholdelse og udvikling af de aktive dommere. Det gør vi, fordi vi synes, at det er vigtigt og rigtigt, og fordi vi er overbeviste om, at klubberne er enige med os. For hvem vil ikke gerne have dygtige og kompetente dommere, fortsætter Bent Clausen.

Helt nøjagtig blev lidt mere end 25,6 mio. kroner sendt videre til de jyske dommere i regnskabsåret 2015/2016. Det svarer til 85 procent af de samlede udgifter på dommerområdet.

2 mio. kr. til fastholdelse og udvikling

I DBU Jylland er der stor fokus på at fastholde og udvikle hver enkelt af de omkring 1800 aktive jyske dommere. Det sker gennem en lang række aktiviteter og initiativer – samt ikke mindst tilbud om udvikling og videreuddannelse:

- Sammenlagt bruger vi omkring 2 mio. kr. til fastholdelse og udvikling af dommerne. Et beløb som vi afsætter hvert år og som har ligget nogenlunde stabilt over de seneste fem år, lidt afhængig af dommernes interesse for at videreuddanne sig, forklarer Bent Clausen.

Midlerne er i regnskabsåret 2015/2016 helt konkret blevet anvendt således:

• kr. 754.567 til vejledning og udvikling af dommerne.
• Kr. 617.354 til videreuddannelse af dommerne.
• Kr. 581.281 til bl.a. obligatorisk teorigennemgang, fysisk og teoretisk test.
• Kr. 184.000 til forskellige aktiviteter.

Videreuddannelsen omfatter årligt ca. 250 dommere, som vælger at dygtiggøre sig via uddannelsestilbudene: ”Dommer i praktik”, ”Dommeren som leder” samt linjedommer-kurserne.

Inspiration, netværk og socialt samvær


Dertil kommer særlige inspirationstilbud, som både har fokus på faglige elementer, men også netværk og socialt samvær.

De seneste to år har DBU Jylland således som noget nyt brugt mellem 100.000 og 200.000 kr. (afhængig af antal deltagere) til regionale Store Dommerdage. Ikke mindst i efteråret var der stor tilslutning til arrangementerne. Her gav den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen, bl.a. gav indsigt i, hvordan man som dommer kan forberede sig på og håndtere vanskelige og kritiske episoder.

- Arrangementerne tiltrak næsten 400 dommere, og B.S. satte bl.a. fokus på, at dommeren er en rollemodel, og at det derfor er vigtigt, at man er godt forberedt og har overskud til at håndtere eventuelle konflikter, fortæller formand for FLU’s Breddedommergruppe, Morten Rask Thomsen, der også er formand for DBU Jyllands Dommerudvalg og Aarhus Fodbolddommerklub.

Han understreger, at temaet ikke skal ses som et udtryk for, at voldsepisoder i forhold til dommere er et stigende problem i Jylland. For det er på ingen måde tilfældet.

- Men vi vil gerne ruste vores dommere til at være bedst mulig forberedt på alle tænkelige situationer, tilføjer han.

Jagter 200 nye aspiranter

Parallelt med fastholdelses-aktiviteterne har indsatsten for at rekruttere nye dommere fortsat allerhøjeste prioritet.

Siden 2011 er der i DBU Jyllands regi uddannet over 1250 nye dommere, og lige nu sigtes der efter at uddanne yderligere 210 fodbolddommere i Jylland i perioden fra den 1. juli 2016 til den 30. juni 2017:

- Det er et ambitiøst mål, men vores dommerorganisatoriske setup er stærkere og bedre end nogensinde. Indtil nu er er der udklækket 37 dommere af disse 210, svarende til 17,6 procent. Vi har indtil nu rundet 100 tilmeldinger til kurserne, og der arbejdes hårdt i dommerområderne og i dommerklubberne for at nå målet. Men det er også vigtigt, at så mange som muligt tager ansvar for dette arbejde – også fodboldklubberne, forklarer Morten Rask Thomsen.

Stærkere organisatorisk struktur


En helt ny organisatorisk struktur skal også være med til at sikre en stærk, fremtidig udvikling af dommerområdet.

- Sidste år moderniserede vi hele den organisatoriske struktur på dommerområdet. Det har betydet, at vi har samlet en række opgaver i FLU’s Breddedommergruppe for at sikre større ensartethed på tværs af landet og løfte det faglige niveau i fælleskab. Som noget nyt er gruppen placeret direkte under FLU (Foreningen af Lokalunioner), og dermed er ansvaret for breddedommerområdet nu flyttet tættere på breddefodboldens dagligdag, og der er større fokus end nogensinde på kerneopgaverne: rekruttering, fastholdelse og udvikling af de mange breddedommere, understreger Morten Rask Thomsen.

Den nye struktur skal bl.a. sikre, at dommerkvaliteten bliver så god som overhovedet muligt. Bl.a. ved at booste hele fastholdelses-indsatsen:

- Dette vigtige arbejde finder sted i dagligdagen via vores jyske regionale struktur, hvor frivillige dommer-ledere med forskellige fagkompetencer er helt centrale nøglespillere. I Jylland er vi inddelt i fem regionale områder, og disse frivillige er helt afgørende for, at vi er i stand til at styrke og udvikle dommerområdet i alle dele af Jylland, herunder at vi kan rekruttere nye dommere. Derfor er det også en helt central opgave for os at kunne rekruttere dygtige frivillige dommere-ledere, og denne indsats skal vi sætte yderligere turbo på i den kommende tid, fortsætter Morten Rask Thomsen.

Fokus på god sidelinje-adfærd

Men det er ikke nok at have fokus på rekruttering og fastholdelse i internt regi.

DBU Jyllands undersøgelser viser nemlig også, at dårlig adfærd på sidelinjen hos trænere og forældre i forbindelse med fodboldkampene er med til at fjerne lysten til at fortsætte som dommer.

Derfor har DBU Jylland og DBU i både 2015 og 2016 investeret større beløb i forskellige kampagner, hvor budskabet bl.a. har været at udvise respekt over for dommerne:

- Respekt og fair play vedrører i høj grad dommerfunktionen. Vi har derfor gennemført respekt-kampagnerne for at sætte fokus på, hvilke konsekvenser dårlig sidelinjeadfærd kan have for dommeren. Tallene taler deres tydelige sprog. Vi risikerer at miste dommere på grund af dårlig opførsel på sidelinjen, og det vil i sidste ende ramme fodboldklubberne selv. Derfor er der masse af gode grunde til at stramme op i forhold til sidelinje-adfærden. Heldigvis er langt de fleste fodboldkampe dog ganske uproblematiske, og heldigvis følger der langt flest gode og positive oplevelser med rollen som fodbolddommer, understreger DBU Jyllands formand, Bent Clausen.

Tekst: Mads D. Larsen


Log ind