Red Barnet sætter fokus på træneren
Med kortfilmen ”Træneren” sætter Red Barnet fokus på den rolle, som træneren har i sit virke med børn og unge. I filmen kommer håndboldspilleren Niels og træneren John for tæt på hinanden, men hvordan skal man som træner forholde sig til den problematik?
Trænerens rolle bliver behandlet i Red Barnets seneste kampagne. Foto: Henrik Bjerregrav
I starten af februar turnerede Red Barnet rundt i danske skoler med fokus på seksuelle overgreb. Det var blandt andet med kortfilmen Træneren som en del af undervisningsmaterialet, og i den kunne man se, hvordan forholdet mellem håndboldspilleren Niels og træneren John udvikler til sig seksuelle overgreb.
Et er fiktion, noget helt andet er selvfølgelig virkelighed, men det ændrer ikke på, at man som fodboldtræner skal være opmærksom på, hvordan ens adfærd kan blive tolket af de børn, man arbejder med.
Vær din status bevidst
Men hvad skal man være opmærksom på som træner, når man arbejder med børn og unge. Ifølge David Kiær Nielsen fra DBU Jylland handler det om at være bevidst om, at man som træner har et magtforhold, uanset om man er en 19-årig, der træner et U17-hold eller en 40-årig, der træner U7.
- Man må gerne være venner med sine spillere i klubben, men sørg for at adskille det fra det private. Jeg ville aldrig tage til fest eller et privat arrangement med mine spillere. Man skal være sin status og sit ansvar som træner bevidst, siger David Kiær Nielsen
Det sker heldigvis sjældent, at der lander sager ved DBU Jylland.
- Vi oplever næsten aldrig, at blive kontaktet med en sag. Skulle det ske, at man kommer under mistanke, har vi heldigvis også gode folk i DIF, som kan hjælpe de implicerede.
Tænk over signalerne
Jan Darfelt er specialkonsulent Danmarks Idræts-Forbund, og det er ham, der træder til, hvis en træner kommer under mistanke for pædofili. Ifølge ham handler det som oftest om, at træneren skal tænke over samværet med børnene.
- Man skal tænke over de signaler, man sender. Selvfølgelig må man kramme ved et mål eller en god præstation, men man skal passe på med at være meget tæt med børnene hele tiden. Der skal være en professionel afstand ligesom med læreren og pædagogen, siger Jan Darfelt.
Find nogle regler
Ifølge ham kan det være en stor hjælp for trænerne, hvis klubben har nedskrevne regler for, hvordan man gebærder sig.
- Hvis der ikke er retningslinjer, så bør man i samarbejde mellem klubben og trænerne lave nogen, så man får den tryghed som træner. Når man har de spilleregler for, hvordan man er sammen med børnene, kan man også påtale det, hvis nogen ikke overholder dem, så det er vigtigt at være meget konkret.
Skulle det ske, at man bliver ramt af mistanke, er det vigtigt, at man får konkretiseret den.
- Det bedste råd er at snakke med klubbens ledelse og finde ud af, hvad mistanken er begrundet i. Det er tit gisninger, så det er vigtigt at få kortene på bordet og finde ud af, hvad det er, man har gjort, som har givet de her bekymringer. Man skal ikke forsøge at undvige det eller blive vred for så bliver mistanken kun næret, siger Jan Darfelt.