Stort potentiale i frivilligheden
I sin beretning til de jyske fodboldklubber påpegede DBU Jyllands formand, Bent Clausen, bl.a., at der er en videnskabelig sammenhæng mellem lykke og frivilligt arbejde. Og at der fortsat er et stort potentiale i frivilligheden.
Klubliv og frivillighed var centrale temaer på DBU Jyllands delegeretmøde i MCH Herning Kongrescenter lørdag i Herning. Men ”lykke” blev i flere henseender også en rød tråd.
Fredag aften var Lykke Friis nemlig indlægsholder på opvarmnings-arrangementet til delegeretmødet, den såkaldte nytårskur, klublederen Mette Lykke Jensen fra Fjerritslev blev årets modtager af DBU Jyllands Rejselegat og begrebet ”Lykke” var såmænd også et af hovedtemaerne i Bent Clausens mundtlige beretning til de jyske fodboldklubber.
DBU Jylland-formanden hæftede sig bl.a. ved, at der ifølge ny forskning er en sammenhæng mellem lykke og frivilligt arbejde.
- Flere undersøgelser viser, at danskerne er et af verdens lykkeligste folk. Og det bidrager foreningslivet kraftigt til. Personer der yder frivillige arbejde er generelt mere lykkelige end andre. Det bekræfter forskningen. Så når jeg kigger ud over salen her i Herning i dag, så kigger jeg på en flok lykkelige mennesker. Og det er da skønt.
- Vi har gennem mange år sagt, at sundhed har gennem de seneste år været et stigende argument for at spille fodbold. Nu kan vi sige, at man også blive lykkeligere af at være medlem af en fodboldklub. Mon ikke at lykke er et ret godt argument for blive frivillig. Jeg tror det, og jeg kan, ligesom I sikkert kan, kraftigt anbefale det, sagde Bent Clausen.
Meget forskellige udfordringer
DBU Jylland-formanden reflekterede også over de meget forskellige udfordringer, som de jyske fodboldklubber tumler med. F.eks. Århus-området kontra Vestjylland. Det ene sted er rekrutteringsgrundlaget markant bedre. Til gengæld mangler der måske faciliteter og baner. I det andet geografiske område er situationen stik omvendt.
- Der skal vi som organisation være gode til at hjælpe klubberne med – præcis ud fra det udgangspunkt, som den enkelte klub har, sagde Bent Clausen.
I samme forbindelse blev fodboldklubben Spjald IF specielt fremhævet. En klub der har exceptionelt godt fat i byens indbyggere. Faktisk så godt, at hver tredje af byens indbyggere spiller i den lokale fodboldklub. Og Spjald IF er ikke den eneste klub i området, som har godt fat i fodboldspillerne.
DBU Jylland kan nemlig i den kommende uge offentliggøre en undersøgelse der viser, at Spjald, sammen med resten af byerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, har jysk rekord i antallet af fodboldspillere pr. indbygger. Helt præcist er 9,7 procent af borgerene meldt ind i en fodboldklub og det er mere end dobbelt så højt, som når man f.eks. sammenligner med Fredericia Kommune, hvor 4,2 procent af borgerene også kan skrive ”fodboldspiller” på CV’et.
Mulighed for udvidet samarbejde
Herudover berørte Bent Clausen bl.a. temaet frivillighed - bl.a. frivillighedens betydning og muligheder i det moderne liv, samt vigtigheden af at udpege en frivillig-ansvarlig i den enkelte klub. Desuden redegjorde han for DBU Jyllands beslutning om at igangsætte en analyse af de kraftigt stigende vinterfodbold-aktiviteter: kunstgræsbane-turneringer, futsal, indefodbold o.s.v. Supplerer aktiviteterne hinanden eller er det uhensigtsmæssigt med så mange
Jan Hansen, Glejbjerg SF, var eneste klubleder med en kommentar til beretningen. Han spurgte til de fremtidige tanker omkring samarbejdet med DGI, og anerkendte vigtigheden i, at der blev nedsat en analyse af de mange vintertilbud, hvoraf flere efter hans opfattelse konkurrerede unødvendigt med hinanden.
Bent Clausen svarede, at der nu netop udelukkende samarbejdes med DGI omkring det konkrete tre-årige projekt, Bevæg Dig for Livet, hvor det handler om rekruttering og fastholdelse af teenagere og voksen-motionister.
- Men hvis det bliver positivt, kan man da sagtens forestille sig, at samarbejdet udvides til andre områder – f.eks. turneringsområdet, sagde Bent Clausen.
Du kan læse Bent Clausens skriftlige beretning her (PDF-dokument).
Tekst: Mads D. Larsen & foto: Sidsel Reitz Krarup