Sæsonafslutning hårdt ramt af uvejr
Mellem 50 og 100 jyske fodboldkampe blev tirsdag aften afbrudt eller slet ikke gennemført på grund af det voldsomme vejr. DBU Jylland er nu i gang med at vurdere hver enkelt sag, og afbrydelserne kan give klubberne udfordringer på grund af den snarlige turneringsafslutning.
Tirsdag eftermiddag og aften blev store dele af Jylland ramt af et usædvanligt voldsomt uvejr med skybrud, tusindvis af lynnedslag, meget kraftige tordenbyger og vindstød af stormstyrke.
Og det var en cocktail, der mange steder gjorde rigtig ondt på det tætte afslutningsprogram i DBU Jyllands turneringer.
Alene i DBU Jyllands centrale turnering (serierækkerne og de højest indrangerede ungdomsrækker til og med U13) var der nemlig programsat 202 kampe tirsdag. Hertil kommer en lang række regionale kampe.
Ole Frandsen, leder af DBU Jylland Turneringer, oplyser, at man endnu ikke har et komplet overblik over konsekvenserne af uvejret, men vurderer, at mellem 50 og 100 kampe er blevet afbrudt tirsdag eller slet ikke påbegyndt på grund af de vejrmæssige forhold:
- Jeg kan ikke mindes at have oplevet noget tilsvarende på en enkelt dag. Allerede i går eftermiddags begyndte de første meldinger at komme ind, og vejret har været rigtig hårdt ved vores turneringsafslutning. Den helt store udfordring er, at sidste frist for at afvikle kampe og JM-afviklingen i mange rækker venter lige om hjørnet. Derfor er der ikke ret lang tid til at få afviklet eventuelle omkampe, hvilket uden tvivl kan blive et stort pres for mange klubber, siger Ole Frandsen.
Vurdering fra kamp til kamp
DBU Jylland skal nu i gang med at vurdere hver enkelt kamp, der ikke er gennemført.
Ifølge Ole Frandsen er der ikke en helt fastlagt formel på, hvordan de afbrudte kampe bliver afgjort. Det afhænger nemlig hver gang af den enkelte situation.
- Først og fremmest skal kampens dommer indberette hvad stilingen var, da kampen blev afbrudt, og i hvilket minut afbrydelsen fandt sted. Han skal også oplyse om andre relevante ting som f.eks. røde kort og lignende. Den videre behandling er afhængig af de informationer, siger han.
- Afhængig af indberetningen træffer vi administrativt en hurtig beslutning om hvad der skal ske. F.eks. kan det være en løsning af stadfæstelse resultatet af en kamp, som blev afbrudt med f.eks. cifrene 3-0 med fem minutter igen. Men der kan også sagtens blive tale om fastsættelse af helt ny kamp, hvis kampen f.eks. blev afbrudt ved 0-0 efter ti minutter, udbygger han.
Opfordrer til forståelse
- Helt overordnet vil vi appellere til forståelse for situationen og at man som klubber viser forståelse for hinanden og de udfordringer, som man hver især kan stå med. Men vi er jo også godt klar over, at der jo både står oprykninger, nedrykninger og måske JM-kampe på spil, og derfor kan det blive et vanskeligt puslespil at få til at gå op, siger Ole Frandsen.
Han tilføjer, at der i nogle kampe allerede er fastsat et resultat, selv om kampen ikke blev spillet færdig. Typisk i de situationer, hvor det ene hold har haft en solid føring ved kampens afbrydelse. Eller hvor kampen ikke har betydning for f.eks. op- eller nedrykning.
I sidste ende kan det blive DBU Jyllands Disciplinærudvalg, der må træffe de endelige afgørelser, hvis man ikke imellem de involverede parter kan blive enige om en løsning.
Tekst: Mads D. Larsen
Læs også:
DBU Jyllands anbefalinger omkring fodbold og tordenvejr