Flere fodboldklubber sælger hjemmebanens navn
En del af stadionnavnene på de jyske hjemmebaner har de senere år fået et kommercielt navn. Og det kan være en særdeles indbringende løsning, fortæller vejlensisk fodboldklub.
I Bredballe IF har en fastfood-restaurant købt sig ind på klubbens stadionnavn. Og det er indbringende for klubben. Fotos: Privat.
I Bredballe har det lokale stadion altid heddet ”Hældager Stadion”. Altså lige indtil sidste år, hvor Bredballe IF’s hjemmebane i stedet blev til omdøbt til ”Sunset Park” i samarbejde med en lokal fastfoodrestaurant.
Den tendens ser man efterhånden mange steder i Jylland. I Hinnerup er Rønbæk Stadion f.eks. blevet til E. Trasborg Park, i Helsted spiller den lokale klub hjemmebanekampene på Quickpot Park mens spillerne i Dybbøl løber ind på Dagli’ Brugsen Dybbøl Arena, når klubbens farver skal forsvares.
Og selv om der nok vil være nogen, som tænker, at de kommercielle stadionnavne er en glidebane, så har man ikke fortrudt navneændringen hos Bredballe IF, hvor stadionnavnet bidrager væsentligt til at få tingene til at løbe rundt.
- Kontingentet kan jo aldrig nogensinde dække alle de udgifter, vi har i klubben, så derfor er det nødvendig at være kreativ engang imellem. I dette tilfælde var det dog ikke os, som var ude og stemme dørklokker. Det var i stedet ham der har den lokale Sunset Boulevard-restaurant, som tog fat i os, fordi han gerne ville promovere sig i vores lokalområde, siger Niels Erik Rasmussen, som er formand i Bredballe IF.
Indbringende aftale
For Bredballe IF er aftalen med den lokale fastfood-restaurant en temmelig guldrandet forretning. Faktisk opnår klubben en indtægt på omkring et halvhundrede tusind kroner om året i en fem-årig periode – alene på den konto.
- Samarbejdet er snart et års tid gammelt og det har fungeret rigtig godt. En femtedel af pengene bliver givet som gavekort til restauranten. Det betyder, at han får nogle folk derop mens vi kan gøre en masse godt for de penge, vi får ind, lyder det fra Niels Erik Rasmussen, som gerne vil rose kommunen for et godt samarbejde omkring navneskiftet.
- De har tilmed skiftet vejskiltet ind mod stadion, så der nu står det nye navn.
Enkle krav skal overholdes
Hos Vejle Kommune har man ikke noget problem med at tillade, at klubberne får en indtægt ved at sælge navnet på klubbens hjemmebane. Heller ikke selv om banerne oftest er kommunens ejendom.
- Vi godkender det som regel, når de kommer og spørger os. Det er jo også i vores interesse, at breddefodboldklubberne får en indtægt, lyder det fra Thomas Schmidt, som er idrætsinspektør i Vejle Kommune.
- Vi har dog nogle enkelte krav. Navnet må f.eks. ikke reklamere for politiske, religiøse eller polemiske emner, siger han og understreger, at det også er et krav, at klubberne skriver i sine vedtægter, hvad formålet med indtægten er.
DBU Jylland: Først og fremmest en dialog mellem kommune og klub
DBU Jyllands formand, Bent Clausen, ser heller ikke noget problem i udviklingen, som han først og fremmest mener, er sag mellem klubberne og kommunerne.
- Jeg har fuld tillid til, at klubberne og kommunerne kan finde en god løsning på de her kommercielle stadionnavne. I og med at det er kommunerne, som ejer de fleste spillesteder, så er det også dem, som i første omgang skal vurdere, om et nyt navn kan komme i stand, siger han, inden han dog understreger, at man heller ikke hos DBU Jylland vil acceptere alle navne.
- Vi har et regelsæt omkring, hvilke klubnavne vi kan acceptere. Vi vil f.eks. ikke have religiøse og politiske klubnavne, og det er egentligt bare det samme, som går igen i forhold til stadionnavne, siger Bent Clausen, som understreger, at det først er i det tilfælde, at der kommer en klage over et stadionnavn, at DBU Jylland vil forholde sig til et stadionnavn.
- Så vil vores disciplinærudvalg evt. gå ind i sagen. Men som udgangspunkt er de her aftaler ikke noget problem for os, siger han.
Se også
Hvad må man kalde sin klub?