Stik den: Så sociale er fodboldspillere efter træning

Er det sociale liv i fodboldklubben død? Ikke ifølge fodboldspillerne som angiver, at de både klæder om og har socialt samvær i klubben i stor stil. Det viser en undersøgelse fra DBU Jylland.



Der er stadig rigtig mange, som kæder om i klubbens lokaler. Foto: Søren Palmelund

”De klæder om hjemmefra og de bliver aldrig efter træning”

Sådan har fortællingen om nutidens fodboldspillere været længe. Men ifølge tallene i en undersøgelse fra DBU Jylland, hvor 1250 har svaret, er fortællingen mere fiktion end fakta.

I undersøgelsen svarer syv ud af otte fodboldspillere, at de klæder om i omklædningsrummet efter træning og kamp. Og halvdelen bliver endda i klubben endnu længere.

Flest drenge og mænd bliver i klublokalerne

I undersøgelsen viser de overordnede tal, at 12,1 procent tager direkte hjem uden at klæde om eller gå i bad, 36,2 procent tager først hjem efter omklædningen og endelig bliver 50,3 procent i klubhuset noget tid.

Der er dog lidt forskel på, hvor længere spillerne bliver afhængigt af, hvilken alder og hvilket køn de har. F.eks. viser tallene, at seniorspilleren generelt bliver længere i klubben end ungdomsspillerne. Hvor 15,3 procent af spillerne mellem 13 og 19 år tager hjem uden først at runde omklædningsrummet eller klubhuset, så ligger det tal nede på 5,8 procent for de 20- 30-årige og 7,3 procent for de 31- 40-årige.

Tallene viser også, at fodboldspillere af hankøn bliver i klubben længere end kvinderne. Hvor det kun er 9,6 procent af mændene, som tager direkte hjem efter træning, så lyder tallet på 18,2 procent for kvindernes vedkommende.

Fodbold er stadig en social sportsgren

For DBU Jyllands formand, Bent Clausen, er tallene god læsning. For fællesskabet og det sociale element, som i høj grad opstår i omklædningsrummene og i klubhusene i breddeklubberne, må ikke undervurderes, fortæller han.

- Fodbold er på mange måder båret af det sociale element. På mange måder får vi i ligeså høj grad motioneret smilehullerne som kredsløbet, når vi er medlem af en fodboldklub. Og jeg tror, at megen af dén sociale kapital, der opstår, bliver født i omklædningsrummene og klubhusene, siger han og fortsætter:

- Alle der har spillet fodbold, ved, hvad det vil sige at have ”et godt omklædningsrum”. At vi kan have det sjovt og hyggeligt sammen, når vi er færdige med at svede ude på banen, siger han.

- Og når vi har mere sammen end blot spillet på banen, så får vi også i højere grad lyst til at blive ved med at møde op til træning og kamp. Og til syvende og sidst er det jo også videnskabeligt bevist, at vi simpelthen bliver gladere som mennesker, lyder det.

Log ind