Claus Nørgaard præsenterer: Gennembrudsspil i højt tempo

Claus Nørgaard står i spidsen for SønderjyskE’s mandskab i Superligaen. Den 38-årige træner ser gerne, at holdet er knivskarpe i de offensive omstillinger. Det træner de med øvelsen her, som han kalder sin favoritøvelse.


SønderjyskE's træner, Claus Nørgaard, vil fremme effektivt omstillingsspil med sin favoritøvelse, som han præsenterer her. Foto: Svend Anker Iversen

Øvelsesnavn: 

Omstillingsøvelse fra 3:2 til 5:5.

Beskrivelse (se illustration nederst): 

Man spiller fra den ene mållinje til den fjerneste bue i midtercirklen og i målfeltets bredde. Der tages opstilling som på illustrationen, med spillerne fordelt på henholdsvis blåt og rødt hold på positionerne 1, 2 og 3, samt A og B.

Man starter ved, at blå 1’er spiller bolden tilbage til målmanden, som spiller modsat til blå 2’er, som igen spiller videre til blå 3’er. Herfra skal blå hold (blå 1, 2 og 3) forsøge at passere rød A og B, der er forsvarsspillere, og få scoret. Første del her er en 3:2-situation.

Efter blå holds angreb sætter træneren fra sidelinjen bolden i gang hos rød 1’er, der sammen med de fire medspillere (rød 2, 3, A og B) skal score i modsatte ende. De tre angribende blå spillere bliver forsvarsspillere, sammen med blå A og B. Rød angriber så i en 5:5 situation.

Når rødt hold har afsluttet angrebet, starter man forfra igen fra modsatte side ved rød 1’er, på den måde starter holdene på skift.

Man starter altså med et 3:2 angreb, og kører derefter en omstilling med modsatte hold i en 5:5 situation.

Øvelsen kræver mindst 12 spillere, men Claus Nørgaard anbefaler, at man er flere, fx 16 spillere inklusive to målmænd, for, at den fungerer optimalt. Man kan med fordel arbejde med øvelsen i 2 gange 12 minutter.

Fokuspunkter:

Det kræver først og fremmest at man arbejder på at spille i længderetningen. Og så skal de fokusere på at lave nye løb, nye bevægelser og timing for at lykkes med gennembrud. Vi bruger øvelsen til at spille direkte i omstillinger, så spillerne skal fokusere på at spille i rummene, og ikke i fødderne.

Progression/variation: 

Der er jo naturlig progression i spillet, da det starter som et 3:2-spil, men går over i et 5:5-spil. Men vi bruger ikke begrænsninger som få berøringer eller lignende.

Hvorfor favorit:

Øvelsen er kamprelevant og har mange elementer som er overførbare til det store spil. Vi vil gerne spille meget direkte på vores omstillinger, og det har vi god mulighed for at træne med den her øvelse. Samtidig er der godt tempo, god intensitet på, da den er kompetitiv – og så synes spillerne altid, det er fedt, når der er mål med i øvelserne. 

Niveau og alder:

Det er en øvelse, som alle ungdoms- og seniorspillere kan praktisere. Den fungerer både for elitehold og breddehold. I forhold til breddehold er den god, da der er masse af energi i den, og alle er aktiveret.

Log ind