Søndervangskolen har dommergerningen på skoleskemaet
DBU Jylland og Get2Sport Aarhus har sammen med Søndervangskolen i Aarhus sat fodbolddommeruddannelsen på skoleskemaet.
I uge 12 og 13 bruger 17 elever fra Søndervangskolens 8. og 9. klasser en del af deres skoletid på at styrke deres kompetencer og blive uddannede DBU-fodbolddommere. Der er ændret lidt på skoleskemaet, og det betyder, at det ikke er den sædvanlige folkeskolelærer, som står ved tavlen, men derimod DBU Jyllands dommerinstruktør Poul Johan Christensen.
Baggrunden for at tænke et dommerkursus ind i skoledagen skyldes i høj grad Søndervangskolens store fokus på at give eleverne gode muligheder for at opbygge kompetencer, som ikke bare styrker den generelle faglighed, men også udvikler eleverne som mennesker og lærer dem om at håndtere pres, udvise ledelse og tage ansvar for sig selv og andre.
- Det er kendetegnede for vores måde at arbejde på, at vi hele tiden tænker ud fra skolen og ind i lokalområdet. Det gør vi allerbedst, når vi ser udover skoledagen, og også understøtter eleverne i at opbygge kompetencer, som er anvendelige i andre dele af livet. Vi kan også se, at det eksterne samarbejde er med til at styrke elevernes generelle faglighed, så på den måde skaber vi en win-win situation, når vi fx inviterer DBU Jyllands dommerinstruktør om bag ved kateteret, siger Martin Bernhard, som er viceskoleleder på Søndervangskolen.
Interessant når fodbold indgår i nye sammenhænge
Hos DBU Jylland er der glæde over at Søndervangskolen har valgt netop dommeruddannelsen, som et element, der kan være med til at styrke elevernes kompetencer.
- Jeg er på DBU Jyllands vegne meget glad for at Søndervangskolen har valgt at sætte fodbolddommeruddannelsen på skoleskemaet for at bidrage til at styrke elevernes kompetencer. Det er fra vores perspektiv altid interessant, når fodbolden kan bidrage i nye sammenhænge og med mere end ”bare” spillet på banen, udtaler Bent Clausen, formand for DBU Jylland.
Eleverne afslutter deres dommeruddannelse med eksamen fredag d. 29. marts, hvorefter de kan kalde sig DBU-dommere. og så er de klar til at komme ud og dømme turneringskampe i DBU Jylland fodboldrækker. Der er planlagt et forløb, hvor både skolen og DBU følger og guider de nye fodbolddommere, så de får en god start på dommerkarrieren og forhåbentlig mange år i dommertøjet.
Siden foråret 2018 har Søndervangskolen samarbejdet med Viby IF Fodbold og DBU Jylland omkring Get2Sport Aarhus–indsatsen, hvor skolen blandt andet understøtter ugentlig fodboldtræning for lokalområdets børn på skolens boldbaner, og var medarrangør på en DBU get2fodboldskole, som blev afholdt i efteråret. Centralt i skolens understøttelse står en række af skolens 8. og 9. klasses elever, der i regi af Viby IF-fodbold fungerer som trænere for skolens mindre børn.