Min Mening: En farlig fælde for de frivillige
Den nye kviklånslov er en trussel for breddefodbolden. Og vi har brug for opbakning lige nu, ikke politiske benspænd, skriver DBU Jyllands formand, Bent Clausen, i denne kommentar.
KOMMENTAR:
Af Bent Clausen, formand, DBU Jylland
Vi kender det godt i fodbolden. En gang imellem skal lovene og reglementerne opdateres og justeres.
Derfor har vi i det frivillige foreningsliv stor respekt for, at politikerne også har behov for løbende at justere og tilpasse lovgivningen.
Men den nyligt vedtagne lov om kviklån har nogle alvorlige uhensigtsmæssigheder, som der bør rettes op på, så frivillige foreningsledere ikke risikerer at gå i en fælde.
Lige nu er det os i dansk idræt, der står tilbage som tabere i denne sag. Bent Clausen, formand, DBU Jylland
Og det skal meget gerne gå tjept. Nogle vil sige kvikt. Inden vi oplever sager, hvor frivillige involveres i problemer på grund af en forkert lovgivning og efterfølgende mister gejsten, for det har vi som samfund slet ikke råd til.
Den nye kviklånslov, som trådte i kraft den 1. juli, forbyder i korte træk, at banker og spilfirmaer må reklamere i forbindelse med hinanden.
Problemet med loven er, at den rammer de forkerte. I stedet for at regulere radio-, TV- og onlinereklamer for kviklån og gambling er konsekvensen, at banker, der aldrig har udbudt et kviklån, nu er afskåret fra at reklamere steder, hvor spiludbydere huserer.
Det betyder, at vi i DBU f.eks. har været nødt til at sige farvel til Arbejdernes Landsbank som sponsor til fodboldlandsholdets næste landskampe, fordi banken ikke må dele sponsorplads med landsholdets anden hovedsponsor Danske Spil.
Og konsekvenserne vil ramme mange andre i idrættens verden, og det gælder altså ikke kun landsholdene i fodbold, superligaklubberne og Danmarks Cykle Union, som senest har været i mediernes søgelys. Det gælder også en lang række breddeklubber, hvis økonomi i nogen grad hviler på gode sponsorater fra lokale banker.
Alle kan sikkert hurtigt blive enige om, at vi skal bekæmpe ludomani. Men det virker helt urimeligt med en lovgivning, der tolkes så stramt. Den del kan komme til at sætte frivillige foreningsfolk i en gevaldig knibe.
Lige nu er det os i dansk idræt, der står tilbage som tabere i denne sag. Dels fordi vi mister sponsorer fra den finansielle sektor. Men jeg er ærlig talt også bange for, at idrætsforeningernes frivillige bliver pålagt en umulig opgave i at sikre, at deres sponsorers logoer ikke kan komme til at optræde i en ulovlig sammenhæng. Dette vil jo kunne ske helt uforsætligt.
Politikerne har med dette lovgivningsmæssige greb påført et alvorligt problem for hele dansk idræt. Derfor bør regeringen hurtigst muligt tage initiativ til at ændre loven. Ikke af hensyn til banker og spiludbydere, men først og fremmest af hensyn til dansk idræt og det danske foreningsliv, som efter forårets hårde corona-nedlukning har brug for økonomisk støtte – ikke politiske benspænd.
Du kan læse flere kommentarer og debatindlæg fra Bent Clausen her: