Pigetræner fandt inspiration på populært C1-kursus
I løbet af det seneste år har jyske pigetrænere haft mulighed for at blive skarpere på træning af deres pigehold på DBU Jyllands C1-kurser. En af dem var Lene Andersen fra Houlkær IF, som blandt andet tog vigtige overvejelser om pigefodbold og rollen som forældretræner med hjem i bagagen.
Der var stor interesse og opbakning fra i alt 119 tilmeldte pigetrænere, da DBU Jylland rullede fire C1-kurser for pigetrænere ud i det jyske.
Kurserne blev afviklet i Skanderborg, Støvring, Mejrup, Stoholm og Varde og var oprindeligt fastlagt til afslutning i marts. Men på grund af coronasituationen i foråret kunne flere deltagere først skrive C1-pigetræner på CV’et i september. Det ændrer dog ikke på, at det var populært at dygtiggøre sig i fodboldtræning af piger.
Sparring med andre
Blandt deltagerne på kurset i Mejrup og Stoholm var U10-U11-pigetræner Lene Andersen fra Houlkær IF. Hun var glad for at have sat tid af til at få udvidet sin horisont sammen med andre motiverede pigetrænere. Også selvom det tog lidt længere tid end forventet.
”Jeg blev udfordret på min tålmodighed under nedlukningen af fodbolden. Jeg savnede selvfølgelig pigerne, men også trænergerningen. På en måde fungerede det som en ekstra motivation på kurset, at jeg udelukkende glædede mig til at komme tilbage til fodbold”, forklarer Lene Andersen, da vi fanger hende inden eftermiddagens pigetræning i Viborg-klubben, Houlkær IF.
”Det er fedt at spare med andre pigetrænere og udveksle erfaringer og holdninger”, siger hun efterfølgende.
Vis, forklar, vis
På kurset fik Lene Andersen og resten af pigetrænerne øjnene op for træningstilgangen, når det kommer til fodboldklubbens yngste pigespillere.
”Vi skal lære de små piger at spille fodbold, men det er mindst lige så vigtigt, at de samtidig har det sjovt med bolden og trives sammen”, fortæller Lene Andersen om sine oplevelser med kurset.
”Det bliver vist, forklaret og vist, hvordan man med simple værktøjer udfører en sjov og effektiv fodboldtræning for pigerne, hvor der skabes fokus fra start uden for meget ventetid. Det bliver derfor meget konkret, og det er virkeligt brugbart”, lyder det videre.
Vi havde en rigtig god dialog om rollen som forældretræner, og hvordan man i den situation skaber det bedste fodboldmiljø for både sine egne og andres piger Lene Andersen, Houlkær IF
Når træneren hedder mor og far
På dagsorden på C1-kurset var blandt andet forældretrænere, og især på det område værdsatte Lene Andersen erfaringsudveksling med de andre deltagere. Flere var nemlig trænere for deres døtre.
På Lene Andersens U10-U11-hold spiller hendes yngste datter, og faktisk er både hendes mand og ældste datter også involverede som trænere på holdet. Det giver både muligheder og udfordringer.
”For det meste er det fedt, at jeg som mor kan bruge tid med mine børn og familie på fodboldbanen. Men det kan også være svært at tage trænerkasketten på, når ens datter spiller på holdet”, fortæller Lene Andersen, som har stået i spidsen for datterens hold i to år.
”Derfor er det rart på et kursus som det her at møde andre med samme historie. Vi havde en rigtig god dialog om rollen som forældretræner, og hvordan man i den situation skaber det bedste fodboldmiljø for både sine egne og andres piger”, forklarer Lene Andersen om et af kursets fokuspunkter.
Pigetrænere som målgruppe
Ifølge Houlkærtræneren er der forskel på at træne piger og træne drenge, og også her åbnede kurset for nye overvejelser.
For hendes U10-U11-piger drejer fodbold sig måske mest af alt om venskaber, og det skal man som pigetræner muligvis tænke mere ind i øvelserne, end hvis man træner drenge. Derfor giver det ifølge Lene Andersen rigtig god mening med et kursus målrettet pigetrænere.
Spørger man trænerinstruktør, Jan Christian Hansen, er han enig i den betragtning.
”Når medierne er piger, giver det en anden træning end med drenge. Fodboldfagligt er det meget ens, men socialt er det vigtigere for piger at trives sammen om bolden”, siger han.
”Det giver et andet fodboldmiljø, hvor det er vigtigt at have fokus på fejlbarlighed og succesoplevelser. Det er lige så vigtigt at lave fejl som at gøre tingene rigtigt. På den måde skal man som pigetræner have for øje, at relationerne og jargonen er anderledes end på et drengehold”, forklarer Jan Christian Andersen, der var instruktør på kurserne i Mejrup og Stoholm.
I hvert fald handler det på pigeholdet i Houlkær om at skabe en sjov fodboldtræning og et rart miljø at være i. Til det har Lene Andersen og 115 andre pigetrænere fået ny inspiration, vigtig sparring og konkrete redskaber på DBU Jyllands C1-kursus for pigetrænere.