Lars Høgh præsenterer to gode målmandsøvelser
Lars Høgh præsenterer her to vitale målmandsøvelser. Den ene øvelse hjælper keeperen med at få styr på de flade afslutninger, og den næste træner placeringen i målet.
Lars Høgh behøver ingen nærmere introduktion. Klubrekordholderen i OB med imponerende 817 kampe står som et monumentalt stykke dansk fodboldhistorie.
Den legendariske målmand, og nuværende målmandstræner for det danske herrelandshold og Superligaholdet Brøndby IF, præsenterer her to målmandsøvelser, som skal nedbringe antallet af fejl hos din keeper.
Målmandsspillet handler om ikke at lave fejl og samtidigt være bevidst om, at netop fejl er en stor del af spillet.
Som målmand laver man typisk to eller tre fejl i en kamp. Nogle fejl ser folk slet ikke, nogle koster ikke noget, andre koster meget. Om der så er 50.000 på lægterne, eller det foregår på en vindblæst Serie 4-bane i Sdr. Omme. Sådan er det, og fejl påvirker målmænd. Og det er reaktionen efterfølgende, der afgør, hvordan du kommer videre.
Her er en øvelse, der kan minimere fejl, der kan forekomme ved flade afslutninger. Den er konstrueret til at modvirke det, som vi alle har prøvet. Et langskud hvor bolden ikke får det opspring, som du forventer, og hvor man har en tendens til nærmest at slå ned på bolden med hænderne, hvilket er en meget svær redning.
Øvelse: Glidende hånd
1) Træner du denne øvelse, vil du opleve, at din timing bliver markant bedre og fejlene reduceres.
Denne øvelse kan ligeledes rigtig god til at styrke målmandens lidt svagere side, med masser af gentagelser. Der er tre faser, siddende, stående i målet, samt uvilkårlige flade spark fra distancen.
Start siddende. Træneren sparker bolde. Begynd med højre side. Nu skal du bevæge din hånd glidende. Det er vigtigt, at din håndkant bevæger sig langs jorden, så betragt hånden som et bolværk. Du skal ikke gribe bolden, den skal stoppe bolden. Kom ind i et flow, hvor du skubber hånden ud og stopper bolden.
Denne manøvre kan evt. laves uden bold til at starte med, bare for at få denne bevægelse til at sidde, før bolden kommer i spil. Øvelsen gentages mange gange, indtil du oplever, at det sker helt automatisk. Det gør ikke noget, at udfaldet ikke lige stemmer med boldens bane, således at du for eksempel rammer den med den nederste del af hånden. Det vigtigste er bevægelsen, som skal være glidende.
Dernæst kommer den anden hånd i spil, og man får det greb på bolden, som man ønsker. De næste skridt i øvelsen er at gentage på modsatte side.
I denne øvelse træner du din gribesikkerhed ved flade bolde. Dette er en grundlæggende færdighed der hele tiden skal holde ved lige. I den perfekte redning, føler du den sikkerhed det giver at mærke, den underste hånd sikre bolden og den øverste hånd holde bolden, mens jorden understøtter dette. Og du ligger tilbage med bolden og en meget sikker redning.
For få progression i arbejdet kommer du nu til fase 2:
2) Sæt en top i målet og placér dig stående midt i målet. Træneren sparker seks bolde – én af gangen. Alle hårde, flade spark. Målmanden må tyvstarte lidt, med at tage et step til siden og gå ned og redde bolden, med den glidende hånd. Efter redningen sidestepper målmanden tilbage mod udgangspunktet midt i målet. Når træneren vurderer, at du har flow, kommer den anden hånd (gribehånden)i spil, så du nu bruger begge hænder. Husk at få en god vinkel på redningen, så du ikke redder langs med stregen.
3) Den sidste fase i denne øvelse er uvilkårlige spark fra distancen, så træneren sparker cirka fra buen foran straffesparksfeltet flade spark og skuddene falder i begge sider, så målmanden ikke kender siden og derfor skal være klar på en redning i begge sider. Vigtigt her også med en god placering midt i målet og naturligvis forsøge at holde samtlige bolde og komme hurtigt efter de bolde der evt. ikke gribes i første hug.
Nu træner vi den rettidige placering, som er en af de vigtigste dele af målmandsspillet. De fleste afslutninger i feltet kommer fra vinklerne, så det er meget vigtigt for målmanden at kende ideallinjen, som er linjen mellem bolden og midten af målet, samt at kunne placere sig rigtigt på denne.
Så dækker du dit mål bedst og giver ikke angriberen en åbning at sigte efter, og derfor er det et must at kunne placere sig rigtigt i målet. Og hvis man lærer at finde denne præcise placering hurtigt og i kontrol, så har du fat i det mest grundlæggende i målmandsspillet.
Til denne øvelse skal du bruge en top i målet, så du og træneren ved, hvor midten i målet er. Selv de bedste har brug for dette pejlemærke, som hjælper dig til hele tiden at huske på din placering, samt din træner med at vurdere din præcise placering.
1) Målmanden i målet starter omkring det lille felt, laver et baglæns tilbageløb til toppen i midten af målet. Der hel- eller halvflugtes en bold lige på keeperen, fra træneren midt for, bolden kastes videre til målmanden/træneren til venstre vinkel, der også flugter bolden på keeperen, når denne har fundet ideallinjen, med hjælp fra toppen i målet med retning mod sparkeren. Det samme mønster gentages i modsatte side.
Med denne øvelse træner du din placering, timing og din gribeevne.
Næste fase i denne øvelse:
2) Samme øvelse, blot med den forskel at du nu får flugteren fra midten, til at starte med, hvorefter du kaster bolden og bevæger dig direkte til venstre og finder ideallinjen, hvor du vil være klar til næste redning. Sidestep ind mod midten igen og samme mønster gentages i højre side.
Denne øvelse, som går under navnet “verdens vigtigste øvelse”, kan nemt bruges både i opvarmningsfasen og videreudvikles med sværere og hårdere eller flade spark, så der både arbejdes med placeringen, men samtidig får fart og udholdenhed med.