Din stemme: Haderslev FK giver unge mod på fremtiden
Træning og fællesskab i fodboldklubben klæder 30 unge på til at tage en uddannelse eller få et job. Samspillet mellem klub og kommune har været en stor succes, og projektet ”Fodbold for fremtiden” er nu nomineret til DBU’s En Del af Noget Større-pris. Læs mere og afgiv din stemme senest 21. februar.
30 unge mennesker, som gennem længere tid har været langt væk fra arbejdsmarked eller uddannelse. De har været igennem flere kommunale forløb uden gode erfaringer.
Det lyder som en gennemført trist historie, men Haderslev Fodboldklub har i samarbejde med kommunen vendt hele fortællingen til en gedigen succes.
STEM PÅ ”FODBOLD FOR FREMTIDEN” |
Sådan gør de i Haderslev
De unge tilknyttes en træner og møder op et par gange om ugen til træning i klubben over et halvt år. Kommunens jobkonsulent træner med, så den uformelle kontakt med de unge etableres på en positiv baggrund.
Stille og roligt bliver gruppen vant til de helt basale elementer som at møde op til tiden og sørge for at have spist ordentlige måltider, så man er klar til at yde. Og lige så naturligt begynder holdmentaliteten og fællesskabet at bygge sig op.
Selvtilliden bliver større, efterhånden som resultaterne viser sig. Resultater kan f.eks. være knap at kunne løbe og sparke til en bold til første træning, men have væsentligt bedre styr på det 2-3 uger efter.
- Jeg er en del af noget, jeg har værdi, andre værdsætter mig. For den her gruppe sårbare unge er det et langt sejt træk, men klubbens uformelle rammer er afgørende for succesen, forklarer projektleder Edin Hajder fra DBU Jylland.
Derfor bliver fodbold her brugt som redskab for at få unge mennesker i uddannelse eller arbejde. Fodboldklubbens faciliteter er perfekte som arena for at få de unge i tale. Der bygges løbende på med sociale arrangementer og virksomhedsbesøg på i og uden for klubben.
- En stor del af de unge er kommet enten i uddannelse eller arbejde, hvilket er et udtryk for, at når man mødes i øjenhøjde i den uformelle ramme, en fodboldklub danner, så skaber det overskud og mod på mere, lyder det fra Edin Hajder.
Fodboldklubben er klar på mere
Forventningerne var ret uvisse for Haderslev FK fra projektets start, men derefter tog det fart. De unge blev inviteret ind i fodboldklubbens fællesskab, og så har samarbejdet ellers bare kørt.
- Det har været et enormt positivt projekt, og vi er stolte over at vise kommunen, hvad en fodboldklub kan udrette med sådan en gruppe unge, der skal have fremhævet deres potentiale og inviteres ind i fællesskabet, siger klubformand Claus Dall fra Haderslev FK.
Kommunens jobkonsulent og klubbens træner har tilsammen udgjort et fodboldfagligt fællesskab med en tydelig synergieffekt. Holdmentaliteten og den uformelle tone er for mange af de unge en ny oplevelse. Her gør fodbold en forskel med den fællesskabende og trygge værdi.
- Som klub har vi fået et stærkere og ligeværdigt samarbejde med kommunen, ligesom vi har fået både presseomtale og en stolthed over det samfundsansvar, vi kan løfte. Og så har vi ikke mindst fået flere frivillige, for flere af de unge vil gerne fortsætte deres tilknytning til klubben, slutter Claus Dall.
Der er i Haderslev allerede aftalt et projektforløb mere på 26 uger, ligesom Esbjerg Kommune er i gang med et forløb og Vejen Kommune står på spring, så snart corona og frosten viger.
Stem på ”Fodbold for fremtiden”
”Fodbold for fremtiden” er en af fire nominerede til DBU’s En Del af Noget Større-pris, som du kan stemme om netop nu.
Læs mere
02.09.20 I Haderslev begyndte fremtiden med fodbold