Det er et evigt spørgsmål, de fleste trænere spørger sig selv hver sæson. Har vi kørt den her øvelse for mange gange? Eller for få gange?

Nu er der heldigvis hjælp at hente. Trænerfaglig konsulent hos DBU Bredde, Lasse Vinning, giver dig her en guide til, hvor mange gange du som træner kan køre en øvelse hen over en sæson. I denne artikel tæller en sæson ca. fem måneder.

Denne er artikel er også, som angivet i overskriften, henvendt til børnefodbold.

Flere aspekter spiller ind
Der er ikke én rigtig løsning på ret meget i fodbold, og det gør sig også gældende i dette tilfælde, fortæller Lasse Vinning:

- Et vigtigt aspekt er, om spillerne synes en øvelse er sjov. Hvis du har to tekniske øvelser, og spillerne synes den ene er sjov, og den anden er kedelig, så skal du selvfølgelig køre den øvelse, spillerne synes er sjov, fortæller han og fortsætter:

- Et andet og tredje aspekt er, hvor dygtige børnene er, og hvor ofte de træner. Det spænder meget bredt med hensyn til niveauet hos børnene.

Tips og råd fra Lasse Vinning
Børnespilleres kognitive evne er ikke så udviklet som ungdomsspillere – de skal derfor bruge energi på at huske øvelsen, selvom de har forstået den.
Kør gerne de mere reelle fodboldøvelser oftere end lege, børnene kender fra skolen.
Alle de øvelser du introducerer for spillerne, skal helst køres minimum fem gange – ellers har spillerne ikke en chance for at kunne mestre dem.
Hvis du selv finder på en helt ny øvelse, men den ikke fungerer, så lad være med at stresse. Få ilt til hjernen og gør den bedre til næste træning.

Genkendelighed er vigtigt for børn
Hos børn er det vigtigt, at de kan genkende øvelserne, så dem behøver man ikke at skifte så meget ud, fortæller Lasse Vinning:

- Børns kognitive evner er af indlysende grunde ikke så udviklede som hos ungdomsspillere. Derfor skal de også bruge mere energi på at huske en øvelse, selvom de har forstået den, lyder det.

Derfor er der også forskel i, hvor mange gange man skal køre de specifikke øvelser. Nogle af dem kender de nemlig ret godt i forvejen. Det har vi to eksempler på lige nedenfor.

Opvarmningsøvelser
Mange af de opvarmningsøvelser man anvender til børnefodbold, kender børnene allerede fra skolen. Det kan fx være trafiklys, som du kan se et eksempel på, hvis du klikker på linket. Øvelser som den behøver du ikke at køre så ofte, mener Lasse Vinning:

- Øvelser som trafiklys er øvelser, som langt de fleste kender gennem lege fra skolen. Til en fodboldtræning tilsætter vi så en bold, men det er ikke en øvelse, man behøver at køre ret mange gange. 5-10 gange i løbet af en sæson burde være nok. Skift gerne hyppigt ud i sådanne øvelser og vær kreativ. 

Til gengæld er der øvelser, som de fleste børn ikke har prøvet ret mange gange i skolegården. Blandt andet driblefirkanten, som du kan se et klip af, hvis du klikker på linket:

- Driblefirkanten er et godt eksempel på en øvelse, som er helt ny for de fleste, så den tager lidt længere tid at vænne sig til. Den kan du godt køre 10-15 gange i løbet af en sæson, fortæller Lasse Vinning.

Spil, spil, spil
Når vi går over til spil – altså øvelser med to eller flere hold, og hvor der bliver spillet i to retninger – er det ifølge Lasse Vinning vigtigt at få dem praktiseret hver gang:

- Jeg vil mene, at man faktisk skal spille kamplignende spil hver gang. Du kan sætte kamplignende spil op på mange måder, men det er en sikker vinder hos spillerne – og så får de trænet det tema, der har været fokus på gennem hele træningspasset.

Lasse Vinning peger på, at kamplignende spil eksempelvis kan være mini soccer:

- Mini soccer spillene vil jeg anbefale at spille to ud af tre træningspas. De har klare fordele, men en enkelt ulempe er, at man ved scoringer ikke udfører reelle afslutninger, men snarere hårde pasninger.

Er du selv træner, og mangler du inspiration til dine træningsøvelser? Så sikr dig DBU Træningsprogrammer med to nye programmer hver uge – og helt gratis.

Eller er du ved at være klar til at uddanne dig? Så kan du her læse mere om DBU's træneruddannelser.