7 GODE RÅD:
GIV TRÆNERMOTIVATIONEN
ET BOOST
De gode oplevelser står ofte i kø som fodboldtræner. Alligevel kan det være tiltrængt med ny motivation i perioder. Vi har samlet syv gode råd, som giver dig fornyet blod på tanden inden forårssæsonen.
Alle fodboldtrænere kender de næsten magiske træningsaftener, hvor duften af nyklippet græs fylder næseborene. Hvor solen varmer huden, mens spillerne træner motiveret og koncentreret.
Det er dog ikke kun ovenstående glansbillede, som er en del af trænertilværelsen. For selvom mange har trænergerningen i selve blodet, og selvom der er en stor overvægt at positive oplevelser, så er det helt normalt med perioder, hvor man kan leder lidt længere efter motivationen end andre.
Sammen med Lasse Vinning, som er trænerfaglig rådgiver hos DBU Bredde, har vi lavet en liste over syv konkrete ting, du kan gøre, hvis du skal have trænermotivationen op i femte gear igen.
1. GØR TRÆNINGEN MÅLRETTET OG MÅLBAR
Første punkt på listen over motivations-boostere er at gøre træningen mere målrettet og målbar. Det er sjovt at opleve en progression i erobringsspil, possesionsspil, hjørnespark eller noget helt fjerde, lyder det fra Lasse Vinning, som selv har mange års erfaring fra trænerjobs i f.eks. FC Midtjylland, AGF og FC København.
- Ved at følge med i et fremskridt kan man få fornyet blod på tanden. For at denne her øvelse skal blive en succes, er vi nødt til at finde frem til, hvad vi gerne vil have, der skal blive bedre. Vil vi gerne have spillere, som rammer hinanden med flere afleveringer? Så kan vi kombinere en række pasningsøvelser med en test, hvor man f.eks. måler på antallet af succesfulde afleveringer i en pasningsøvelse. Det kan man så gøre når man sætter sig målet om at blive bedre, og så igen når man har arbejdet med pasningsspil i en periode, lyder det fra Lasse Vinning.
- Man kan også lave fysiske test af spillerne eller sågar trivselsmålinger i truppen. Det hele handler om at måle før og efter på noget, som man har som målsætning, at man gerne vil blive bedre til. På den måde bliver træningen mindre bare et hamsterhjul, som ligner sig selv tirsdag efter tirsdag, sæson efter sæson, siger han.
2. BLAND POSEN MED TRÆNINGSØVELSER
En anden mulighed, hvis man gerne vil opleve fornyet energi, er at kigge på de øvelser, man anvender til sine træninger. Har de været de samme igennem lang tid? Så kan det være her, man kan ryste posen og få ny energi.
- Vaner er jo en stærk kraft, og det kan være svært ikke at falde i en fælde som træner, som hedder, at man kører de samme øvelser på repeat år efter år. Én mulighed er at vælge nye øvelser, f.eks. igennem DBU Træningsprogrammer, som vi sender ud til alle danske fodboldtrænere hver eneste uge, men det kan faktisk ligeså godt være at tweake de øvelser, man allerede bruger, så de passer bedst muligt til dig og det, du gerne vil opnå med dit hold, siger Lasse Vinning.
- Jeg synes f.eks., det er rigtigt sjovt at få en skæv idé og se den blive til virkelighed ude på træningsbanen. Det kan også være, du er typen, som hellere vil plukke en træningsøvelse ”ned fra hylden” og bruge den som den er. Men uanset hvad, så er det nok meget fornuftigt at stoppe op og tænke over, hvorfor man bruger de træningsøvelser som man bruger, siger Lasse Vinning.
3. SPAR MED ANDRE TRÆNERE
Det behøver ikke være en ensom tjans at være fodboldtræner. Heldigvis har de fleste trænere både hjælpetræner(e) og holdleder(e), men der er også andre muligheder for at socialisere og spare. Én mulighed er at spille bold med trænere fra andre af klubbens hold, mens en måske endnu bedre hjælp og sparring kan findes fra en helt anden og måske mere uventet kant.
- Mange ønsker mere sparring på tværs, men får ikke gjort noget ved det. Der hvor jeg har fået mest ud af at spare, er faktisk med modstanderens trænere. Vi er i samme situation. Vi træner den samme aldersgruppe, samme køn og niveau. Det kan også være, at modstanderen gjorde noget i kampen, du også gerne ville være bedre til. At være træner er et fællesskab, så vær ikke bange for at række ud og søge hjælp, lyder det fra Lasse Vinning.
4. GØR HOLDET OMKRING HOLDET STØRRE
Hvis det er muligt, så er det en rigtig god idé at forsøge at udvide antallet af frivillige omkring det enkelte hold. Det kan der være flere rigtig gode grunde til, fortælle Lasse Vinning.
- Det her er det vigtigste råd overhovedet. Når man gør trænergruppen større, giver det både mulighed for at tage en friaften, hvis man trænger til det, men det gør også, at vi kan få fordelt opgaverne. Så kan man koncentrere sig om det, som giver mest af den gode energi. Det, som man er god til, siger han og fortsætter:
- Og så er det helt basalt bare sjovere at være deroppe, hvis man er mange omkring det, fordi du slipper for nogle af ad hoc-opgaverne. Du er også på en anden måde en del af en gruppe, som du kan dele de gode og mindre gode oplevelser med.
5. SØG INSPIRATION - F.EKS. TRÆNERKURSER
Personlig dygtiggørelse og udvikling kan sagtens være en kilde til ny motivation. Det er sjovt at blive bedre. Derfor kan det være en god idé at melde sig til et af DBU Jyllands mange trænerkurser, hvis du gerne vil være en endnu bedre træner.
- Hvis din lidt vigende motivation skyldes, at du synes, du ofte kører i samme trænerrille og ikke nødvendigvis rykker spillerne eller spillet helt så meget, som du gerne vil, så kan det være en rigtig god idé at tage på et trænerkursus. Udover at du får en masse ny inspiration, så får du også mulighed for at netværke med en række andre fodboldtrænere, siger Lasse Vinning.
6. TAG PAUSER - MEN PAS PÅ MED ORLOV
Hvis man spiser hele tiden, så når man aldrig at få opbygget en sult.
På samme måde gælder det for nogen, når man kigger på trænergerningen, hvor det kan være en mulighed at lægge pauser af kortere, eller lidt længere, varighed ind.
- Det kan være at man i vintersæsonen lige skruer lidt ned for aktivitetsniveauet, eller holder en decideret pause. Det kan give ny energi til nogen. Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er alle, som har behov for en fodboldpause, for at bevare sulten. Det kan man bedst mærke på sig selv og sin spillertrup, siger Lasse Vinning, som advarer mod deciderede orlovsperioder fra trænergerningen.
- Jeg tror, man skal passe lidt på med at holde orlov. Jeg har set flere steder, at det kan betyde, at der er lidt svært at komme i gang igen med trænergerningen. Og det er jo både ærgerligt for dig og spillerne, for fodbold rummer så mange gode oplevelser.
Jeg tror, man skal passe lidt på med at holde orlov. Jeg har set flere steder, at det kan betyde, at der er lidt svært at komme i gang igen med trænergerningen. Lasse Vinning, Trænerfaglig rådgiver, DBU Bredde
7. SPØRG KLUBBEN OM HJÆLP
Som træner skal man huske på, at man altid er en del af noget større. Så at sige. For ethvert hold er en del af en klub med en formand, kampfordeler og, forhåbentligt, mange andre frivillige. Og dem gælder det om at gøre brug af.
- Spørg klubben om hjælp. Det giver klubben mulighed for at kigge efter en mulig erstatning i ordentlig tid, hvis du virkelig er kørt surt i det. Men det kan jo også sagtens være, at de kan hjælpe med nogle af de ting, som jeg har nævnt ovenfor her, siger Lasse Vinning.