Få klubbens eget korps til at dømme de yngste kampe
Har din klub styr på kampledere til alle børnekampe, eller kæmper I med at overtale forældre og andre? Så kan I måske have gavn af at sætte det lidt i system. Det er for eksempel muligt at holde et tretimers kamplederkursus hjemme i klubben. Få andre tips her.
Står klubbens formand eller kampfordeler ofte selv med fløjten i børnekampene? Er det svært at få forældrene til at træde til?
Ville drømmen ikke være at have en ringeliste med folk, der føler sig rustet til at tage en kamp i ny og næ og kan springe til for at give børneholdene nogle gode kampoplevelser?
Gør som Varde IF
I Varde IF har de løst den udfordring. En lille gruppe unge klubdommere på 12-15 år hjælper med at dømme klubbens U10-U12-kampe. Superligadommeren Jørgen Daugbjerg Burchardt, der er frivillig i Varde IF, står bag initiativet, og han klæder de unge dommerspirer på til kamplederopgaven.
- Det betyder, at vi kan spare lidt på dommerbudgettet eller slippe for at kæmpe med at overtale forældre til at dømme kampene, har Brian Siig fra Varde IF's bestyrelse tidligere udtalt.
Vil din klub også gerne have en kamplederbank at trække på? Nedenfor har vi samlet nogle tips, så I kan starte efteråret op med kampledere til alle kampe.
Flere kampledere i klubben? Det kan I gøre:
Vil din klub gerne have en bedre ordning, når det kommer til at få dømt 5- og 8-mandskampene? Så kan det være en idé at lave nogle retningslinjer eller på anden vis sætte tingene lidt i system. Det kan for eksempel være ved at...
- Tilbyde alle interesserede et tre timers kamplederkursus hjemme i klubben ved en DBU-instruktør. Vidste du, at mange kommuner yder kursusrefusion til foreninger, hvilket ofte vil begrænse klubbens egne udgifter betragteligt?
- Lave et team af ungdomsspillere, der skiftes til at dømme de yngstes kampe. Ved at tage kampledertjansen får de indsigt i fodboldreglerne, og det giver nogle personlige og ledelsesmæssige erfaringer, som de unge kan bruge i andre sammenhænge. Overvej om klubben vil give dem en økonomisk belønning for hver dømt kamp.
- Lægge opgaven ud til klubbens oldboysspillere eller andre der har tid til at give en hånd med for at få enderne til at mødes. Afgræns opgaven; én eller to kamplederopgaver pr. halvsæson kan de fleste finde tid til.
- Vedtage retningslinjer for hvordan kamplederopgaver fordeles. Skal de ældste ungdomshold og ældre hold dække et vist antal kampe? Skal forældre træde til for egne børns hold?
- Få trænere/holdledere til at lægge kamplederopgaven ind i KampKlar på linje med kørsel, frugtordning og tøjvask for at engagere forældrene.
- Ved sæsonafslutningen belønne dem, der har taget en tørn for fællesskabet, med en lille erkendtlighed eller anerkend på anden vis - for eksempel med ros til sæsonens kampledere på Facebook eller klubbens hjemmeside.
- Skabe overblik over klubbens kamplederkorps ved at påsætte kampledere på alle kampe i KlubOffice. Læs mere her.
Kursusrefusion og tilskud til uddannelse
Vær opmærksom på, at mange kommuner yder delvis eller fuld refusion af foreningers udgifter til uddannelse af trænere og ledere.
Det kan derfor meget vel betale sig at undersøge de lokale regler i din kommune.