Rekord: 301 nye fodbolddommere i Jylland i år
Hele 301 nye fodbolddommere er blevet udklækket under DBU Jylland i 2023. De fleksible online-kurser, den lave pris og den vedvarende markedsføring er årsagerne til de mange nye dommere, lyder det fra Jakob Bille, der er dommerchef hos DBU Jylland.
Det er mere populært end nogensinde at blive fodbolddommer på jysk grund. I alt har 301 nye dommere set dagens lys i løbet af 2023 under DBU Jylland.
Det er rekordmange nye fodbolddommere på et enkelt år.
Det er derfor ikke overraskende en glad Jakob Bille, dommerchef hos DBU Jylland, der gør status.
- Det er jo skønt, at flere og flere får øjnene op for de mange positive gevinster, der er ved at dømme fodboldkampe, lyder det fra dommerchefen.
Der er nu 1508 aktive fodbolddommere i Jylland.
Stor faktor med fleksibilitet
De mange nye fodbolddommere tilskriver Jakob Bille ikke mindst online-kurserne, der giver den enkelte kursist mulighed for at uddanne sig hjemmefra.
- Der er ingen tvivl om, at fleksibiliteten i online-kurserne er en stor faktor. Det tiltaler mange at kunne klare undervisningen hjemmefra, siger han.
- Derudover er prisen på 500 kroner (inkl. et komplet sæt dommertøj, samt fløjte og kort) også så langt nede, at de fleste kan være med. Ydermere har vi også givet den gas med videoer og fortællinger fra dommere på især vores sociale medier, siger Jakob Bille.
Dommerverdenen udvikler sig
Der er i løbet af 2023 kommet to store digitale hjælpemidler til fodbolddommerne.
- Der er udviklet en onboarding-app, som er målrettet nye dommere. App´en serverer, via videobeskeder og tekst, løbende information til den nye dommer. Desuden er der indbygget chat/besked-funktion i app´en.
- Dommerne har fået et vælg-selv-system, som giver dem mulighed for at finde ledige kampe, de selv kan sætte sig på.
Flere granvoksne dommere
For et par år siden skiftede dommersektoren fokus fra at primært gå efter at hverve helt unge fodbolddommere til nu at sigte efter voksne personer på 30 år og opefter.
De modne fodbolddommere er nemlig nemmere at fastholde som dommere, beretter Bille.
- De her dommere over 30 år er mere afklaret omkring deres dommerrolle. De har en mere oprigtig lyst til at blive dommere, og så har de mere ballast til at stå imod, hvis bølgerne går højt. De håndterer konflikterne bedre. Og så de er nærmest selvkørende fra dag 1, samt selv ønsker at videreuddanne sig og at deltage i de sociale arrangementer dommerklubberne faciliterer, siger han.
Både de modne og de unge dommere bliver fulgt tæt af vores dommer HR-koordinator, så de aldrig føler, at de står alene.
- Hele vores HR-ansættelse med at følge de nye dommere tæt skaber større fastholdelse. Vi kontakter dommerne regelmæssigt og står klar til at hjælpe dem. Det har medført, at vores fastholdelsesprocent er steget markant, lyder det afsluttende fra den tilfredse dommerchef.