To jyske kvinder: Derfor dømmer vi fodbold
Vi har spurgt to kvindelige dommere om de bedste oplevelser i dommertøjet, og hvorfor andre kvinder også kan få en masse ud af at gå dommervejen.
Når man kigger på listen med de knap 2000 jyske fodbolddommere, så kan man se, at de fleste har navne som Tobias, William og Arne. Derimod er det kun helt få som hedder Anna, Louise eller Julie.
Groft estimeret er det kun et sted mellem 30 og 40 kvinder, som aktivt dømmer fodbold i de jyske breddeturneringer.
Hos DBU Jylland er det målet at få flere kvinder til at få øjnene op for, hvor sjovt, udviklende og givende, det er at dømme fodbold. Derfor er der planlagt et dommergrundkursus kun for kvinder,
I den forbindelse har vi spurgt to jyske, kvindelige dommere, hvad der fik dem i gang med at dømme fodbold, og hvorfor andre kan have glæde af at følge i deres fodspor.
Det er en dør med mange muligheder bag sig, som man kan vælge at åbne eller ej. Nanna Løf Mørch Andersen
Nynne Kristensen – har dømt fodbold siden 2007
Hvor længe har du dømt fodbold?
Siden 2007
Hvorfor startede du med at dømme?
Det gjorde jeg af den simple årsag, at min far var dommer. Jeg var allerede håndbolddommer, og så provokerede min far mig lidt, ved at sige, at han ikke troede på, at jeg kunne blive fodbolddommer. Han påstod, at det kræver mere at være fodbolddommer end håndbolddommer, og der ville jeg lige modbevise ham.
Da jeg så blev uddannet, var det fantastisk at dele hobby med min far. Inden han døde, nåede han lige at høre, at jeg blev kåret som årets fodbolddommer i Vendsyssel Fodbolddommerklub.
Hvornår får man de allerbedste oplevelser i dommertøjet?
For mig er det både, når jeg dømmer alene i ungdomskampe og når jeg dømmer seniorfodbold med linjedommere. Jeg er tit gået fra en kamp i ungdomsrækkerne, og har følt, at jeg har givet de unge mennesker noget med videre. Noget læring eller udvikling, som de kan bruge fremadrettet.
Når man er dommer i en trio, er det fedeste at gå derfra og føle at, vi var tre, vi var en enhed. Det er det fedeste for mig.
Kan du anbefale andre kvinder at gå i gang, selvom man er lidt i undertal i fodbolddommerflokken?
Ja, det kan jeg i høj grad. Vi kvinder ser visse ting anderledes end mænd, også på fodboldbanen, og det ser jeg helt klart som en styrke. Det er bare med at komme i gang, så jeg kan få flere kvindelige kolleger på fodboldbanen.
Nanna Løf Mørch Andersen – har dømt fodbold siden 2012
Hvorfor startede du med at dømme?
Jeg havde spillet fodbold i mange år, da min daværende assistenttræner spurgte, om det ikke var noget for mig at tage dommergrundkurset. Jeg greb muligheden, og jeg fandt glæde i fortsat at være en del af fodbold, da jeg selv stoppede med at spille senere hen.
Hvornår får man de allerbedste oplevelser i dommertøjet?
De allerbedste oplevelser man får i dommertøjet, er når det hårde arbejde betaler sig - når man lykkes som et team på banen og træffer de rigtige kendelser, som beskytter spillet og spillerne.
Kan du anbefale andre kvinder at gå i gang, selvom man er lidt i undertal i fodbolddommerflokken?
Ja, det kan jeg helt sikkert. Det er en dør med mange muligheder bag sig, som man kan vælge at åbne eller ej. Uanset om man ser sig selv som breddedommer, eller har ambitioner om at gå hele vejen, så er der fantastiske oplevelser i vente og et netværk og sammenhold uden sammenligning.