Ny dommerstrategi og vælg-selv-system giver færre døm-selv-kampe
Et nyt IT-system og en målrettet indsats for at rekruttere, aktivere og fastholde fodbolddommere bærer frugt. Det viser nye tal fra DBU Jylland.
Søjlerne i statistikmaterialet er ikke til at tage fejl af: Det er sket markant sjældnere i 2023 end tidligere, at en klub, som har ønsket af få påsat en fodbolddommer til en kamp i DBU Jyllands turnering, har fået at vide, at det ikke kunne lade sig gøre.
DBU Jylland har ganske enkelt været i stand til at tilbyde fodbolddommere til tæt på alle fodboldkampe i dette forår.
Ud af tusindvis af kampe er det kun sket 48 gange i 11 mod 11-kampe og 68 gange i 5 mod 5-, 7 mod 7- og 8 mod 8-kampe, at DBU Jylland ikke har haft mulighed for at sende en dommer ud til en kamp. Det tal er markant lavere end foregående år. Til sammenligning var førnævnte tilfældet henholdsvis 81 gange og 112 gange i foråret 2022.
- Det er en kæmpe milepæl, for vi har altid diskuteret, og forsøgt at modarbejde, dommermangel. Det er virkelig herligt, at den strategi vi har lavet, og den måde vi har arbejdet på, har virket. Det er lykkes at aktivere, rekruttere og fastholde fodbolddommere i højere grad end tidligere, lyder det fra Morten Rask Thomsen, som er formand for DBU Jyllands dommerudvalg.
IT-system gør det nemmere at være dommer
De positive vinde på dommerområdet skyldes ikke mindst, og mere konkret, at DBU Jylland fået flere administrative ressourcer til rådighed på dommerområdet. Herudover er der blevet investeret i en onboarding-app samt en særlig vælg-selv-løsning, der, som navnet måske antyder, gør det muligt for fodbolddommere selv at ”plukke” kampe, de gerne vil dømme.
For sidstnævnte gælder det, at det fungerer på den måde, at de kampe, der af den ene eller anden grund ikke har fået påsat en dommer bliver lagt ud i systemet efter først-til-mølle-pricippet. Herefter kan hver enkelt dommer så tilvælge kampen, hvis man har tid og lyst. Og det har mange.
- Når man selv kan sætte sig og vælge sit eget kampprogram, så giver det en øget, og længe ventet, fleksibilitet for fodbolddommerne. Man kan se, at vi har gjort det nemt og tilgængeligt at være fodbolddommer døgnet rundt. Det har været en kæmpestor succes, det må jeg sige, lyder det fra Morten Rask Thomsen.
Strategi har knækket kurven
Den nye IT-løsning er udsprunget af en større strategi på dommerområdet, hvor man hos DBU Jylland har arbejdet hårdt på at knække en negativ spiral, når det kommer til antallet af dommere samt at mindske frafaldet og øge aktivitetsniveauet i dommerstanden.
- Strategien har bragt dommerne tættere på DBU Jylland og vi har kunnet holde dem mere i hånden i deres dommerliv. Det er blevet nemmere at være ny fodbolddommer i det her system, forsikrer Morten Rask Thomsen.
- Vi har rekrutteret flere ned 150 dommere i første halvår i år, og vi kan se og lytte os til, at nye dommere har behov for at være tæt på DBU Jylland. Og det er vi også i langt højere grad end tidligere, lyder det fra dommerudvalgsformanden, som både har roser til administrationen hos DBU Jylland, samt de frivillige kræfter, som er med til at hjælpe nye fodbolddommere godt i gang.
Vi kan sagtens håndtere de her dommere, fordi vi har mange velkvalificerede vejledere, som hjælper dem på vej. Med vores lancering af den særlige onboarding-app, sikrer vi, at vi har en langt bedre kommunikation med dommerne end tidligere, og at vi kan hjælpe dem på daglig basis, siger Morten Rask Thomsen.