Region 3: En helt ny måde at være frivillig på
Fleksibilitet, dynamik og større nærhed til klubberne. Det er hovedtankerne bag Region 3’s helt nye fagstruktur, som også gerne skal tiltrække nye typer frivillige.
Væk med stive og faste strukturer.
I stedet skal der satses på mere fleksible rammer, som nutidens frivillige lettere kan se sig ind i.
Det er kort fortalt essensen i DBU Jylland Region 3’s nye og moderniserede fagstruktur.
Og så skal det nye setup naturligvis også gerne styrke lokalfodbolden i Øst- og Midtjylland:
”Vi er meget spændte på at få vores nye model ud og leve. Det er vigtigt, at vi som organisation følger med tiden og samfundets udvikling. Vi skal skabe rammer, der får alle fodboldmedlemmer og interesserede med ombord. Og så er det afgørende, at vi kan handle hurtigt, når der er behov for det,” forklarer Claus Warming, formand for Region 3, om baggrunden.
”Vi har forsøgt at ramme en struktur, hvor vi kan tiltrække og motivere flere nye dedikerede frivillige til at bidrage inden for afgrænsede og interesseområder. Samtidig har det været en prioritet at lave en model, som understøtter smidigere arbejdsgange. På den måde kan vi handle hurtigere og bedre imødekomme aktuelle tendenser og klubønsker”, forklarer Claus Warming, formand for Region 3.
Frivillige trækkes ind
Den nye model er resultatet af en moderniseringsproces, som hele DBU Jyllands organisation har været en del af. En proces hvor mange frivillige og medarbejdere har bidraget med input.
”Helt konkret betyder den nye struktur, at vi nedlægger alle nuværende grupper i Region 3 – med undtagelse af en dommergruppe og en disciplinærgruppe, som håndterer forskellige driftsopgaver. I stedet etableres børn, ungdom og senior/M+32/K+29 som særskilte fagområder. Til hvert fagområde tilknyttes to fagansvarlige: En politisk ansvarlig, som er udvalgt af regionsbestyrelsen samt en administrativ fagansvarlig. De to skal i fællesskab trække de frivillige ind, som de har behov for. F.eks. personer som har interesse i og viden om et helt specifikt tema”, fortæller Claus Warming.
Hertil vil der være netværksbaserede fagområder, som f.eks. ”guiderne”, ”skulderklapskorpset” og ”fodbolden i de små lokalsamfund”.
Kun et enkelt møde
Til at understøtte den nye model vil Region 3 etablere ad hoc netværk samt en bank med videnspersoner.
”Optimalt set er målet at få en base, hvorfra vi kan trække frivillige ind til f.eks. et enkelt møde for at drøfte et konkret emne eller behandle en konkret problemstilling. Det kan f.eks. være om udvikling af pigefodbolden, adfærd på sidelinjen, niveaudelinger eller noget helt fjerde. Pointen er, at vi i stedet for mere låste processer kan behandle aktuelle emner hurtigt og fleksibelt og dermed også handle hurtigt derefter. Håbet med den nye model er også, at vi kan arbejde mere på tværs af fagområder – f.eks. børn, ungdom, senior samt have mere fokus på udvikling”, fortæller Claus Warming.
”På den måde ønsker vi at gøre vores frivillige streng mere fleksibel og dynamisk, så vi kan tiltrække og involvere alle typer fodboldfolk. I særdeleshed dem som allerede er aktive i en klub. For deres input og viden er vigtig for os, da de har fingeren på pulsen i hverdagen. Og vi ved af erfaring, at mange gerne vil sige ja til et enkelt møde eller måske to, men de vil ikke forpligte sig til at sidde i et udvalg eller en gruppe i et helt år med en længere møderække”, tilføjer Claus Warming.
Vi skal skabe rammer, der får alle fodboldmedlemmer og interesserede med ombord. Claus Warming, formand, DBU Jylland Region 3
Følge med tiden
Region 3-formanden understreger, at den nye struktur ikke handler om, at nogen har gjort det dårligt. Eller utilfredshed med regionens nuværende frivillige. Tværtimod.
”Vi er utrolig taknemmelige for den store og vigtige indsats, som de mange frivillige i Region 3 har bidraget med. Men vi har også en forpligtelse til at tilbyde nogle rammer, som er tidssvarende og attraktive. Derfor skal disse ændringer først og fremmest ses som et initiativ til at følge med tiden”, tilføjer Claus Warming.
Udover de beskrevne fagområder og netværk vil der fortsat være behov for et korps af ambassadører (guider) til at løse praktiske og repræsentative opgaver for DBU Jylland og Region 3, f.eks. overrækkelse af medaljer og priser, besøg på fodboldskoler m.v.
Hvad sker der nu?
Den nye udvalgsstuktur i Region 3 blev præsenteret for regionens ambassadører på et møde mandag d. 19. juni på DBU Jylland Hotel og Kursuscenter i Tilst.
For at stille alle nuværende Region 3-ledere helt frit, begyndes der så at sige på en frisk i den nye struktur.
Det vil konkret sige, at alle – også nuværende Region 3-ledere – aktivt skal markere, hvis man fortsat er interesseret i at yde en frivillig indsats for DBU Jylland. Dog med en undtagelse for medlemmer af den nuværende guidegruppe og ”skulderklapskorpset”. Jer som er med her, skal IKKE gøre noget, hvis I ønsker at fortsætte. Skulle det ikke være tilfældet, hører vi gerne fra jer.
Du tilkendegiver din interesse for at fortsætte på Region 3’s hjemmeside. Her kan man også markere, hvilke områder som man interesserer sig for og gerne vil involveres i.
”Vi håber naturligvis, at rigtig mange kunne tænke sig at være med i det ”nye Region 3” og blive en del af regionens frivillige netværk. Og det er vigtigt at understrege, at man ikke binder sig til noget, og man har altid muligheden for at sige fra og til”, understreger Claus Warming.