Fodboldloven revideret: Disse ændringer gælder breddefodbolden
Der er en revideret udgave af Fodboldloven på gaden. Her kan du se, hvad det får af betydning for breddefodbolden.
Lad det være sagt med det samme: det er kun få og små ændringer, der har ramt den Fodboldlov, som netop er kommet hjem fra trykkeriet.
Det indtryk bliver kun yderligere forstærket af at en del af de nye forsøg, som bliver benyttet ved det igangværende EM i fodbold, endnu ikke har fundet vej til breddefodbolden.
F.eks. gælder reglen om, at det kun er anføreren, som må komme indenfor fire meter af dommeren efter afsagt kendelse, ikke i den jyske breddefodbold.
- Det er virkelig få og relativt små ændringer, som vi finder i den reviderede Fodboldlov. Ikke mindst, når vi taler dansk breddefodbold. Væsentligst er måske en lille ændring omkring ti-minutters-udvisninger, hvor man først kan få lov at komme retur på banen ved standsning af spillet og tegn fra dommeren, lyder det fra Jakob Bille, som er dommerchef ved DBU Jylland.
Væsentligst er måske en lille ændring omkring ti-minutters-udvisninger Jakob Bille, Dommerchef hos DBU Jylland
Anførerbindet er nu obligatorisk
Udover ændringen omkring ti-minutters-udvisninger er det også blevet præciseret, at anførerne i kampene skal have anførerbind på, samt at benskinner skal have den rette størrelse og funktion.
- Det handler groft sagt om, at man som spiller selv er ansvarlig for sit udstyr – ikke mindst når det kommer til benskinnernes størrelse, materiale og udformning. De skal kort sagt yde en passende beskyttelse til skinnebenet. Som spiller tænker jeg, man blot skal huske, at det er for ens egen sikkerheds skyld, at man ikke tyer til dårligere løsninger, lyder opfordringen fra Jakob Bille.
Her kan du set et udpluk af de regler, som kan have betydning for breddefodboldkampe i efter 1. juli.
Udvalgte ændringer i Fodboldloven
Armbindet er obligatorisk. Fortsat under henvisning til § 4, hvad angår politiske statements og reklamer.
- Spillerne er ansvarlige for deres udstyr – især benskinner
- Det handler om størrelse og funktion (skal yde en passende beskyttelse) - Handsker er tilladt udstyr
- Målmænd må bære lange bukser
En uforsætlig / ubevidst hands, hvor spilleren egentlig forsøger at spille fodbold, men har armene f.eks. i en unaturlig stilling, og som medfører et straffespark, vurderes på samme måde som den mislykkede tackling, hvor spilleren forsøgte at spille bolden.
- 'Rabat' på følgestraffen: Hvis forseelsen berøver en oplagt scoringsmulighed, så gives der en advarsel. Hvis forseelsen bremser et lovende angreb, så gives der ikke en advarsel.
- Uden for straffesparksfeltet gives der ingen 'rabat'.
- Bolden skal tangere straffesparkmærkets centrum
- For tidligt indtrædende spillere ved udførelsen straffes kun;
- Hvis de har eller får indflydelse på spillet (generer målmanden / sparkeren eller kommer i en gunstig position i forbindelse med en evt. ripost) - Dette er svarer til bestemmelserne omkring målmanden.
Om Fodboldloven
Fodboldloven er den danske udgave af ’Laws of the Game’, der sanktioneres af FIFA og IFAB (The International Football Association Board). I august 2024 udgiver DBU sin 75. udgave af Fodboldloven, der vil være ajourført med årets ændringer. I Danmark står DBU’s lovgruppe for den opgave på vegne af DBU’s dommerudvalg.
Fodboldloven 2024-2025 træder i kraft den 1. juli 2024.