En bemærkelsesværdig alliance mellem et jysk seriehold og et engelsk ditto har skabt en unik fællesskabsfølelse trods afstanden.

En engelsk tilflytter, Rodney, spillede i 1978 på det lokale Serie 4-hold i Stouby GIF (som siden 2021 har været fusioneret med Hornsyld IF under navnet ”Bjerre Herred Fodbold”).

Han talte åbenbart så varmt om hjemstavnen og fodboldklubben i Willoughton, at flere af de lokale sydøstjyder inviterede sig selv over Nordsøen til England. Det blev starten på et meget langvarigt og givende venskabsforhold mellem de to små fodboldklubber; Stouby GIF og Limestone Rangers FC.

Generelt tackler de meget hårdere, end vi gør herhjemme Jens Otto Grabau

I forrige weekend var det så englændernes tur til at komme på forlænget weekend til Sydøstjylland for at besøge fodboldkammeraterne.

Syngende tacklinger
Jens Otto Grabau har i mange år været primus motor på samarbejdet med den engelske fodboldklub og har været med stort set helt fra begyndelsen.

- Det er helt unikt, og noget vi er meget glade for. Willoughton minder meget om Stouby, da det er en lillebitte landsby med praktisk talt kun en kirke og en pub. Og så en fodboldklub, siger han.

Han hylder langdistanceforholdet og peger på én stor forskel på engelsk og dansk seriebold.

- Vi spiller altid en venskabskamp, når vi besøger hinanden, men meget mere end os, går de efter at vinde. Og de går altid benhårdt til den og tackler igennem, siger Jens Otto Grabau med stor overbevisning i stemmen.

- Jeg har også besøgt dem udover de her klubture og set noget breddefodbold i området, og generelt tackler de meget hårdere, end vi gør herhjemme, fortsætter han og beretter, at han udover turene med fodboldholdet hvert andet år selv har besøgt Willoughton 8-10 gange i privat regi, ligesom flere andre også har gjort det.

Tre små historier i historien:

- En Stouby-far har haft sine tre sønner med til England, hvor de spillede på hold sammen

- En 74-årige englænder i år deltog sammen med sin søn og med sit barnebarn

- En englænder var med til første møde i 1979, og havde så i år comeback efter 40 års fravær

Still going strong
På turene er der altid først en formel fest om fredagen med skjorter og taler. Lørdag går det løs med fodboldkampen, hvor ungersvendene fra henholdsvis Willoughton og Stouby dyster mod hinanden.

- Det er altid en spændende kamp, hvor det overvejende er seniorspillere, samt nogle oldboysspillere, der er på banen. Der kommer omkring 200-300 tilskuere, så det er noget, der er med til at samle os her i området, lyder det fra Jens Otto Grabau, som tidligere er mangeårig frivillig, blandt andet som formand og ungdomstræner i Stouby GIF. Han er også modtager af DBU Jyllands Sølvemblem (JBU’s Sølvnål hed det, da han fik den overrakt, red).

Efter kampen er der fest igen. Forholdet mellem danskerne og englænderne er meget tæt, og Jens Otto Grabau har også inviteret dem over i privat regi.

- De har været med til mit bryllup og til runde fødselsdage, beretter han.

De seneste år er der sendt 20-25 mand af sted på tværs af Nordsøen i begge retninger, så forholdet mellem de små landsbyklubber i hvert sit land er fortsat brandvarmt.

Fodboldkampen blev i øvrigt vundet 2-1 af hjemmeholdet.