U9-træner oplærer forældre
i at blive kampleder
I Løsning IF har Hans Christensen fundet opskriften på at få forældre til at byde ind på kampleder-opgaverne på trænerens to U9-hold. Han oplærer dem nemlig til træning.
Hans Christensen er U9-træner for to drengehold i Løsning IF. Klubben har den politik, at alle hold der spiller 3 mod 3 og 5 mod 5 selv sørger for kampledere til kampene. Dermed er det i sidste ende Hans’ ansvar, at der stiller en kampleder til U9-holdenes kampe 5 mod 5.
Det var ikke altid lige nemt at løse den opgave, for der stod ikke ligefrem folk i kø for at få lov at være kampleder. Men det er fortid i Løsning IF, for Hans fandt på et enkelt lille træningstwist, der viste sig at være ganske genialt.
- Vi har en ret stor forældreopbakning, også til træning, så jeg indførte bare, at når drengene spiller kamp til sidst i træningstimen, så er det en af forældrene, der er kampleder, forklarer Hans Christensen, der også selv er forælder til en af spillerne på holdet.
Og når det ’bare’ er til træning, er der ikke så stor tøven blandt forældrene. Så er kampleder-rollen ikke så skræmmende, for der er hverken store krav til at kende alle reglerne til bunds eller råbende voksne på sidelinjen, der ikke altid er enige i vurderingerne.
Sådan oplever forældrene at være kampleder
I dag er det Nicklas’ far, Mads, der har taget tjansen. Spillerne lader ikke til at bemærke, at der er nogen forskel, uanset hvilken forælder der har fløjten og Mads selv lader også til at hygge sig med opgaven.
- Jeg har selv spillet fodbold, så jeg er egentlig ikke så bekymret for reglerne, det skal jeg nok løse, siger dagens kampleder, Mads.
Et par mødre på sidelinjen er ikke lige så trygge ved opgaven, men har faktisk fået mere mod på det, efter at Hans har indført forældreopgaven til træning.
Jeanette er mor til holdets tvillinger, Silas og Lucas, og hun har allerede prøvet at stå med kampleder-fløjten til kamp. Hun læste op på regelstoffet frem mod kampen ved at lytte til podcasten ’Klubhuset’, der netop havde en episode om børnespilleregler. Det kunne klares i bilen hjem fra arbejde.
- Jeg synes, der mangler lidt respekt generelt fra de andre voksne på sidelinjen, så man får ro til at løse opgaven bedst muligt. Vi bør altså alle blive lidt bedre til at tie stille, når vi ikke er deltagere i kampen, reflekterer hun.
Victors mor, Louise, har endnu ikke prøvet at stå med fløjten selv og er da heller ikke så tryg ved det endnu. Hun er ikke helt sikker på spillereglerne, og så er hun ligesom Jeanette ikke glad for, at der er andre voksne, der blander sig undervejs og nogle gange endda hidser sig op.
- Måske kunne det løses ved, at en voksen fra hjemmeklubben lige startede før hver kamp eller stævne med at ridse op, hvordan det forventes, at man opfører sig som spiller, men også som træner eller tilskuer, foreslår hun.
Jeg synes, der mangler lidt respekt generelt fra de andre voksne på sidelinjen, så man får ro til at løse opgaven bedst muligt. Jeanette, kampleder og forælder til U9-tvillingerne Silas og Lucas
Hvordan går det så med forældre som kampledere?
Victor på 8 år er helt okay med, at det er forældre, der står med fløjten både til træning og kamp. Det giver lidt ekstra tryghed, at det er et kendt ansigt, der holder øje med, om alt går, som det skal og om nogen skulle blive kede af det.
- Altså, de skal jo mest holde øje med skader og så skal de lære de rigtige håndtegn, lyder det kyndigt fra den unge fodboldspiller.
Hans Christensen har ikke løst alle kampleder-udfordringerne, men kabalen er blevet noget nemmere at få til at gå op. Han oplever specielt i starten af forårssæsonen, at forældrene lidt starter forfra efter en vinter med indefodbold, så han funderer lidt over, hvordan han får dem ud af starthullerne lidt før.
- Og så er det markant nemmere at få forældre til at lede kampene på B-holdet i forhold til på C-holdet, hvor forældreengagementet nok er lidt mindre, siger U9-træneren.
Han erkender, at han en enkelt gang har måttet tale lidt med store bogstaver, og først da alternativet om at aflyse kampen kom på bordet, meldte der sig en kampleder. Det var dog tilsyneladende vendepunktet, for siden da har der ikke være problemer.
Der er 3-4 forældre, der altid står klar til at være kampleder, hvis ikke andre byder ind, så Hans er ved at have formlen sat i system.
Selv Julietta, som ikke taler så godt dansk, melder sig som kampleder, og faktisk oplever Hans Christensen, at der er en større overbærenhed fra sidelinjen over for kvindelige kampledere.
Også klubformand, Louise Hauge Matzen, opfordrer forældrene til at prøve at være kampleder, selvom de måske er lidt usikre på opgaven.
- Min opfattelse er, at mange tror, at opgaven er markant sværere, end den egentlig er. Og måske får flere også øjnene op for, hvad gode sidelinjeopførsel er, hvis de prøver at stå inde på banen, er hendes opfordring.
System i opgaven giver tryghed
Hans Christensen sørger altid for så vidt muligt at have kamplederen klar i god tid, så der er mulighed for at forberede sig, hvis man har brug for det. Forberedelse kan så for eksempel være at lytte til podcasten eller læse op på regel-kvikguiden, som bl.a. byder på billeder af kampsitutioner, så det ikke kun er lange tekster, man skal kunne forstå.
- Kvikguiden til spillereglerne ligger som et fast opslag på Facebook og så lægger jeg kampleder-opgaven ind i KampKlar, så alle kan byde ind i god tid, forklarer Hans.
Og foruden at lægge opgaven ind i det digitale holdværktøj, KampKlar, står han også klar med fløjte og bold, så kamplederen bare skal møde op og ikke tænke på andet.
- Vi har også haft et par af vores unge assistenttrænere til at være kampledere, men jeg vil egentlig helst sætte forældrene i scene, for at de unge trænere kan fokusere på trænerdelen, slutter Hans Christensen.
Min opfattelse er, at mange tror, at opgaven er markant sværere, end den egentlig er. Louise Hauge Matzen, klubformand
Hvorfor vil forældre ikke være kampleder?
- Frygt for ikke at kende spillereglerne indgående nok
- Andre voksnes højlydte uenighed fra sidelinjen