Tjæreborg IF lokker efterskoleeleverne hjem igen

I Esbjerg-forstaden, Tjæreborg IF, har man succes med at få klubbens efterskoledrenge til at spille hjemme i klubben. Både under og efter opholdet på efterskole.

Tjæreborg Flash5893 I Tjæreborg IF har de en succesfuld U19-årgang med 18 spillere. Det er ikke mindst takket være et helt særligt efterskolemedlemskab. Foto: Ina Tofterup.

For at holde fast i efterskoleeleverne har Tjæreborg IF indført et efterskolemedlemskab. Og det virker.

For et reduceret kontingent kan spillerne nu være med i klublivet i Tjæreborg IF, samtidig med at de er på efterskole. Helt på lige fod med spillerne hjemme i klubben kan de udtages til kampe, hvis de har plads i kalenderen, og de bliver inviteret med til sociale arrangementer og stævner.

- Da først vi aflivede ”plejer” og gav drengene deres eget talerør, løste det meste egentlig sig selv. Det var ikke så svært, når vi bare stoppede med at gøre, som vi plejede, reflekterer klubbens formand, Maiken Støjer, over processen til en succesfuld U19-årgang med 18 spillere.

Til sommer forventer Tjæreborg IF, at der kommer syv spillere (ud af syv) tilbage fra efterskole, og udfordringen med at implementere dem virker ikke helt så uoverskuelig mere.

Drengene vil gerne bevare kontakten

Et par af klubbens efterskoleelever spurgte efter en dobbelt spilletilladelse, og det blev det lidt tilfældige startskud til et egentligt efterskolemedlemskab.

Det første år var fem spillere på efterskoleabonnement, og da året var omme, kom hele otte spillere hjem fra efterskole og gled direkte ind i klubhverdagen igen. I år er der syv af sted på efterskolen, hvoraf de tre er med i klub-ordningen.

- Men det er jo ikke nok at bevare kontakten til dem, mens de er på efterskole. Der skal jo også være et godt tilbud til dem, når de kommer hjem igen, lyder en vigtig pointe fra Maiken Støjer.

I al sin enkelhed besluttede klubben, at de da bare kunne spørge spillerne, hvad de havde af forventninger, hvis de skulle spille ungdomsfodbold i Tjæreborg IF.

- Vi har været med til at planlægge træningstiderne, og så bliver der lyttet, når vi kommer med input til træningsøvelser eller til startopstillingen, forklarer Jannik Mathiasen, 17 år og med et ophold på Vojens Gymnastik- & Idrætsefterskole i bagagen.

Gør det nemmere i en svær alder

Tjæreborg IF har fået sparring fra DBU Jyllands visionskonsulent Henrik Sørensen fra det fælles DGI/DBU-projekt ”Bevæg Dig For Livet”. Sparringen satte blandt andet ord på, hvad klubbens dna er, og hvordan de ved at give de unge spillere indflydelse kan få ansvar den anden vej.

Henrik Sørensen fra ”Bevæg Dig For Livet”-projektet har masser af ros til Tjæreborg IF’s tilgang til de svære efterskoleårgange. Han har været med til en opstartsweekend i februar, hvor han udover praktisk træning også kunne bidrage som facilitator for dialogen mellem spillere og klub.

- De vigtigste faktorer for spillerne var relationer og fællesskab midt i deres travle hverdag, så vi fandt i fællesskab frem til nogle rammer, de kunne se sig selv i, lyder det fra konsulenten, der kører lignende projekter i andre lokale fodboldklubber.


De gyldne råd til efterskole-problematikken
 
FØR 
  • Kommunikation med forældre, om børnene skal på efterskole.
  • Inddragelse af spillerne i forhold til forventninger og ønsker.
 
UNDER
  • Fleksible forhold med det mål, at efterskoleeleven kan bibeholde kontakten til hjemklubben.
 
EFTER
  • Tilbud om eget hold, så de ikke sluses direkte ind på seniorholdet.

Kilde: Henrik Sørensen, Bevæg Dig For Livet-konsulent.

Læs mere


Læs hele artiklen om Tjæreborg-modellen i DBU Jylland gratis fodboldmagasin, Jysk Fodbold.